
Sladki orehovi tulci z orehovo espumo
Sladki orehovi tulci z orehovo espumo

Sestavine
orehovi tulci
- 100 g masla
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g glukoze ali medu
- 100 g moke
- 100 g naribanih orehov
- ščepec cimeta
espuma
- 60 g zdrobljenih orehov
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 list želatine
- 0,5 dl sladke smetane

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
orehovi tulci
- 100 g masla
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g glukoze ali medu
- 100 g moke
- 100 g naribanih orehov
- ščepec cimeta
espuma
- 60 g zdrobljenih orehov
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 list želatine
- 0,5 dl sladke smetane
Postopek
Najprej pripravimo testo za orehove tulce. Maslo zmešamo s kristalnim sladkorjem in glukozo ali medom. Dodamo presejano moko, ki smo jo zmešali z orehi in cimetom. Sestavine zgnetemo v testo in na pomokani delovni površini oblikujemo svaljek s premerom 6 cm. Testo damo za eno uro v zamrzovalnik, nato pa ga s kuhinjskim rezalnikom ali ostrim nožem razrežemo na 3 mm debele rezine. Zložimo jih na pekač in v pečici, ki smo jo prej segreli na 160° C, in pečemo približno 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Nekaj minut pustimo, da se rezine malo ohladijo, nato jih ovijemo na kovinske tulce.
Pripravimo še orehovo espumo. Na kristalnem sladkorju svetlo karameliziramo orehe. Zalijemo z mlekom, dodamo rjavi sladkor in premešamo. Vmešamo zmehčano in dobro ožeto želatino; pretlačimo skozi gosto cedilo. Vmešamo sladko smetano. Zmes napolnimo v dozo za stepeno smetano, vstavimo bombico in zapremo. Posodo močno pretresemo in za 4 ure postavimo na hladno. Ohlajeno orehovo espumo nabrizgamo v pečene sladke tulce.