
Sladki orehovi tulci z orehovo espumo
Sladki orehovi tulci z orehovo espumo

Sestavine
orehovi tulci
- 100 g masla
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g glukoze ali medu
- 100 g moke
- 100 g naribanih orehov
- ščepec cimeta
espuma
- 60 g zdrobljenih orehov
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 list želatine
- 0,5 dl sladke smetane

Lahko pri kuhanju žafran zamenjamo za žafraniko?
V receptu piše, da je treba jedi dodati žafran. Lahko namesto tega uporabim žafraniko?

'Meal prep' ideje: pripravite obroke za več dni vnaprej!
Je pred vami naporen teden, ko ne bo časa za pripravo hrane? Bi vikend raje preživeli z družino in prijatelji, namesto za štedilnikom? Potem pripravite obroke vnaprej, prihranite čas in izboljšajte svojo prehrano!

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.
Sestavine
orehovi tulci
- 100 g masla
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g glukoze ali medu
- 100 g moke
- 100 g naribanih orehov
- ščepec cimeta
espuma
- 60 g zdrobljenih orehov
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 list želatine
- 0,5 dl sladke smetane
Postopek
Najprej pripravimo testo za orehove tulce. Maslo zmešamo s kristalnim sladkorjem in glukozo ali medom. Dodamo presejano moko, ki smo jo zmešali z orehi in cimetom. Sestavine zgnetemo v testo in na pomokani delovni površini oblikujemo svaljek s premerom 6 cm. Testo damo za eno uro v zamrzovalnik, nato pa ga s kuhinjskim rezalnikom ali ostrim nožem razrežemo na 3 mm debele rezine. Zložimo jih na pekač in v pečici, ki smo jo prej segreli na 160° C, in pečemo približno 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Nekaj minut pustimo, da se rezine malo ohladijo, nato jih ovijemo na kovinske tulce.
Pripravimo še orehovo espumo. Na kristalnem sladkorju svetlo karameliziramo orehe. Zalijemo z mlekom, dodamo rjavi sladkor in premešamo. Vmešamo zmehčano in dobro ožeto želatino; pretlačimo skozi gosto cedilo. Vmešamo sladko smetano. Zmes napolnimo v dozo za stepeno smetano, vstavimo bombico in zapremo. Posodo močno pretresemo in za 4 ure postavimo na hladno. Ohlajeno orehovo espumo nabrizgamo v pečene sladke tulce.