
Piščanec z vrtnimi zelišči
Kosilo z domačimi zelišči bo še bolj slastno
Piščanec z vrtnimi zelišči
Kosilo z domačimi zelišči bo še bolj slastno

Sestavine
- 3 šopki vrtnih zelišč, npr. bazilika, timijan, pehtran
- 1 cel očiščen piščanec, težak pribl. 1,8 kg
- oljčno olje
- 1 limona
- 2 stroka česna
- 600 g manjšega krompirja
- 4 šopki češnjevega paradižnika z vejicami vred
- sol
- poper
- malo nasekljanih zelišč za posip
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 3 šopki vrtnih zelišč, npr. bazilika, timijan, pehtran
- 1 cel očiščen piščanec, težak pribl. 1,8 kg
- oljčno olje
- 1 limona
- 2 stroka česna
- 600 g manjšega krompirja
- 4 šopki češnjevega paradižnika z vejicami vred
- sol
- poper
- malo nasekljanih zelišč za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Zelišča operemo in jim osmukamo lističe. Skupaj z na četrtine narezano limono in strokoma česna jih damo v votlino piščanca. Kožo premažemo z oljčnim oljem in začinimo s soljo in poprom. Piščanca položimo na velik pekač in ga damo za pol ure v pečico.
Temperaturo nato zmanjšamo na 200 °C. Piščanca vzamemo iz pečice, ga obložimo z opranim neolupljenim krompirjem, dodamo oljčno olje in pečemo še pol ure.
Piščancu in krompirju dodamo opran paradižnik in pečemo še 10 minut oziroma tako dolgo, da se paradižnik zmehča in piščanec do konca speče. Vse skupaj pustimo počivati 10 minut, nato piščanca posujemo z nasekljanimi zelišči, poškropimo z malo olja in postrežemo.