
Caciki
Grška kumarična solata
Caciki
Grška kumarična solata

Sestavine
- 1 velika kumara
- 3 dl grškega jogurta
- 2 stroka česna
- 2 žlici deviškega oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- sol
- poper
- 5 žlic kopra (ponekod koper nadomestijo z meto)

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.

Kaj je liofilizacija in zakaj je hrana po njej tako posebna
Morda se sliši zapleteno, a rezultat je okusen in zdrav. Liofilizacija je postopek, s katerim živila posušijo z globokim zamrzovanjem.

Kako pravilno uporabimo vaniljev strok
Pravijo, da je vaniljev strok za peko, to kar je česen za kuho. Hrani doda esenco, ki v nas sproži zadovoljen "mmm". Pripravili smo kratek vodič, kako se pravilno uporabi vaniljev strok.
Sestavine
- 1 velika kumara
- 3 dl grškega jogurta
- 2 stroka česna
- 2 žlici deviškega oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- sol
- poper
- 5 žlic kopra (ponekod koper nadomestijo z meto)
Postopek
Olupljeno kumaro narežemo na tanke paličice, posolimo in pustimo eno uro, da izgubijo odvečno tekočino.
Česen drobno sesekljamo in ga primešamo jogurtu. Dodamo olje, limonov sok in poper, premešamo in ohladimo v hladilniku.
Kumare z rokami stisnemo, da kumarični sok odteče. Jogurtovo zmes dobro premešamo, dodamo odcejene kumare, primešamo še koper in ponudimo.