
Škampi na aromatizirani soli s pikantno medeno omako
Škampi na aromatizirani soli s pikantno medeno omako

Sestavine
- 12 velikih škampov
- 1,5 kg grobe soli
- 1 bio pomaranča
- 1 šopek peteršilja
- 2 šopka timijana
- 1 šopek koromača ali kopra
- 1 žlica rdečega popra
omaka
- 1 bio limona
- 1 žlica akacijevega medu
- ½ žličke harise
- ekstra deviško oljčno olje
- sol

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

8 idej za kosilo v eni ponvi
Od zajtrka do večerje - naredite slasten obrok za vso družino v samo eni ponvi. Našli smo recepte, ki umažejo malo posode, a ponudijo veliko okusov.

Kuharska tehnika po korakih: Holandska omaka
Naučite se pripraviti eno izmed petih osnovnih francoskih omak. Holandska omaka je nepogrešljiva sestavina finega poznega bruncha in se krasno poda špargljem.
Sestavine
- 12 velikih škampov
- 1,5 kg grobe soli
- 1 bio pomaranča
- 1 šopek peteršilja
- 2 šopka timijana
- 1 šopek koromača ali kopra
- 1 žlica rdečega popra
omaka
- 1 bio limona
- 1 žlica akacijevega medu
- ½ žličke harise
- ekstra deviško oljčno olje
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Zelišča grobo nasekljamo in jih s 4 žlicami soli dobro zmešamo, da dobimo homogeno zmes. Dodamo še drobno narezano pomarančno in limonovo lupino, rahlo strta zrna rdečega popra in vse zmešamo s preostalo soljo.
Polovico aromatizirane soli razporedimo v pekač, po soli razporedimo škampe in jih pokrijemo s preostalo soljo. Pekač postavimo v pečico in pečemo 10 do 12 minut.
Medtem pripravimo omako. Sok ene limone zmešamo z medom, ščepcem soli, hariso in 5 do 6 žlicami oljčnega olja. Pečene škampe takoj vzamemo iz soli, da prekinemo pečenje in da se ne izsušijo. Z njih dobro odstranimo sol in postrežemo s pikantno medeno omako.