
Škampi na aromatizirani soli s pikantno medeno omako
Škampi na aromatizirani soli s pikantno medeno omako

Sestavine
- 12 velikih škampov
- 1,5 kg grobe soli
- 1 bio pomaranča
- 1 šopek peteršilja
- 2 šopka timijana
- 1 šopek koromača ali kopra
- 1 žlica rdečega popra
omaka
- 1 bio limona
- 1 žlica akacijevega medu
- ½ žličke harise
- ekstra deviško oljčno olje
- sol

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.

Joe Zavala vas nauči veščin pravega BBQ
V Slovenijo avgusta prihaja znameniti pitmaster iz Teksasa, hišni chef ekip Dallas Mavericks in Dallas Cowboys Joe Zavala. Svoje BBQ mojstrstvo bo pokazal na festivalu Wild West Fest On Fire 2025.
Sestavine
- 12 velikih škampov
- 1,5 kg grobe soli
- 1 bio pomaranča
- 1 šopek peteršilja
- 2 šopka timijana
- 1 šopek koromača ali kopra
- 1 žlica rdečega popra
omaka
- 1 bio limona
- 1 žlica akacijevega medu
- ½ žličke harise
- ekstra deviško oljčno olje
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Zelišča grobo nasekljamo in jih s 4 žlicami soli dobro zmešamo, da dobimo homogeno zmes. Dodamo še drobno narezano pomarančno in limonovo lupino, rahlo strta zrna rdečega popra in vse zmešamo s preostalo soljo.
Polovico aromatizirane soli razporedimo v pekač, po soli razporedimo škampe in jih pokrijemo s preostalo soljo. Pekač postavimo v pečico in pečemo 10 do 12 minut.
Medtem pripravimo omako. Sok ene limone zmešamo z medom, ščepcem soli, hariso in 5 do 6 žlicami oljčnega olja. Pečene škampe takoj vzamemo iz soli, da prekinemo pečenje in da se ne izsušijo. Z njih dobro odstranimo sol in postrežemo s pikantno medeno omako.