
Sir halumi s paradižnikom in melaso granatnega jabolka
Sir halumi s paradižnikom in melaso granatnega jabolka

Sestavine
- 2–3 žlice oljčnega olja
- 1 žlička začimbne mešanice zatar
- 450 g sira halumi (ali sira za žar)
- 10 češnjevih paradižnikov
- 2 žlici melase (sirupa) iz granatnega jabolka
- prgišče metinih listov
- 1 žlica semen granatnega jabolka

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način!
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
- 2–3 žlice oljčnega olja
- 1 žlička začimbne mešanice zatar
- 450 g sira halumi (ali sira za žar)
- 10 češnjevih paradižnikov
- 2 žlici melase (sirupa) iz granatnega jabolka
- prgišče metinih listov
- 1 žlica semen granatnega jabolka
Postopek
V veliki skledi zmešamo olje in zatar. Dodamo na rezine narezan sir in pomešamo, da je sir enakomerno obdan z začinjenim oljem.
Razgrejemo veliko rebrasto ponev in v njej pečemo rezine sira 1 do 2 minuti na vsaki strani, da se lepo zlato rjavo obarva. Ko sir obrnemo, dodamo razpolovljene paradižničke in jih med peko premikamo po ponvi, da so enakomerno popečeni. Če nimamo dovolj velike ponve, sir in paradižničke spečemo v dveh porcijah.
Sir in paradižničke predenemo na krožnik, pokapamo z melaso granatnega jabolka ter posujemo s svežo meto in semeni granatnega jabolka.
Nasvet
Za pravo libanonsko pojedino pripravite še jagnječje čufte s cvetačo in čičeriko, kruhke z zatarjem, bučkino pomako s tahinijem in jajčevce v solati.