
Sir halumi s paradižnikom in melaso granatnega jabolka
Sir halumi s paradižnikom in melaso granatnega jabolka

Sestavine
- 2–3 žlice oljčnega olja
- 1 žlička začimbne mešanice zatar
- 450 g sira halumi (ali sira za žar)
- 10 češnjevih paradižnikov
- 2 žlici melase (sirupa) iz granatnega jabolka
- prgišče metinih listov
- 1 žlica semen granatnega jabolka

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?

S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.
Sestavine
- 2–3 žlice oljčnega olja
- 1 žlička začimbne mešanice zatar
- 450 g sira halumi (ali sira za žar)
- 10 češnjevih paradižnikov
- 2 žlici melase (sirupa) iz granatnega jabolka
- prgišče metinih listov
- 1 žlica semen granatnega jabolka
Postopek
V veliki skledi zmešamo olje in zatar. Dodamo na rezine narezan sir in pomešamo, da je sir enakomerno obdan z začinjenim oljem.
Razgrejemo veliko rebrasto ponev in v njej pečemo rezine sira 1 do 2 minuti na vsaki strani, da se lepo zlato rjavo obarva. Ko sir obrnemo, dodamo razpolovljene paradižničke in jih med peko premikamo po ponvi, da so enakomerno popečeni. Če nimamo dovolj velike ponve, sir in paradižničke spečemo v dveh porcijah.
Sir in paradižničke predenemo na krožnik, pokapamo z melaso granatnega jabolka ter posujemo s svežo meto in semeni granatnega jabolka.
Nasvet
Za pravo libanonsko pojedino pripravite še jagnječje čufte s cvetačo in čičeriko, kruhke z zatarjem, bučkino pomako s tahinijem in jajčevce v solati.