© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Karamelni puding z grozdjem

Karamelni puding z grozdjem

Čas priprave 45 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
karamelni-puding-z-grozdjem_PS_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 200 g drobnega kristalnega sladkorja
  • nekaj kapljic limonovega soka
  • malo vode za karamel
  • 100 g belega grozdja
  • 100 g črnega grozdja
  • šilce konjaka
  • 2,5 dl mleka
  • ½ vrečke praška za vaniljev puding
  • 3 rumenjaki
  • 1 šilce pomarančnega likerja
  • 3 listi želatine
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • čokoladni ostružki
  • grozdje in metini lističi za okras
moj naj recept19.jpg

Osvežilen recept: kumarična juha igralke Lučke Počkaj

»Kuham, kolikor je potrebno, saj kuhanje ni moja največja strast. Vendar sem zaradi različnih netolerantnosti zelo pozorna na prehrano in skušam čim večkrat sama pripraviti obroke. Najraje imam kaj preprostega, kot je denimo osvežilna kumarična juha, ki jo lahko pojemo toplo ali hladno,« razkriva igralka Lučka Počkaj.

Sestavine

  • 200 g drobnega kristalnega sladkorja
  • nekaj kapljic limonovega soka
  • malo vode za karamel
  • 100 g belega grozdja
  • 100 g črnega grozdja
  • šilce konjaka
  • 2,5 dl mleka
  • ½ vrečke praška za vaniljev puding
  • 3 rumenjaki
  • 1 šilce pomarančnega likerja
  • 3 listi želatine
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • čokoladni ostružki
  • grozdje in metini lističi za okras

Postopek

1

Sladkor pomešamo z limonovim sokom in 4 do 6 žlicami vode. Na blagem ognju vse skupaj zavremo in kuhamo tako dolgo, da se pojavijo mehurji in da sladkor dobi medeno barvo. Nato dodamo 3 žlice vode in premešamo. Tako pripravljen karamel prihranimo.

2

Grozdje operemo, osmukamo jagode, jih razpolovimo, pomešamo s konjakom in postavimo na hladno, da se grozdje prepoji.

3

Vaniljev puding pripravimo po navodilu iz mleka in praška. Ohlajen puding pretlačimo skozi sito. Gladko ga zmešamo s skoraj vsem karamelom (malo ga prihranimo za okras), rumenjaki in pomarančnim likerjem.

4

Želatino namočimo v hladno vodo, ožmemo in raztopimo v malo tople vode. Sladko smetano čvrsto stepemo in skupaj z želatino vmešamo v puding.

5

V kremo vmešamo še grozdje in napolnimo v modelčke, ki smo jih splaknili s hladno vodo; postavimo jih za 2 uri v zamrzovalnik, nato pa še za tri ure v hladilnik.

6

Pred postrežbo modelčke potopimo v vročo vodo in puding zvrnemo na krožnike. Sladico pokapamo s preostalim karamelom ter okrasimo s čokoladnimi ostružki, metinimi lističi in grozdnimi jagodami.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.