
Jajčevci v solati
Jajčevci v solati

Sestavine
- 2 srednje velika jajčevca
- 2–3 mlade čebulice
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 1 majhna rdeča paprika
- 1 majhna zelena paprika
- 2 žlici sesekljane sveže mete
- semena 1 granatnega jabolka
preliv
- sok 1 limone
- 1 majhen rdeč čili (po želji)
- 1 žlica melase (sirupa) iz granatnega jabolka
- 2 stroka česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- sol

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 2 srednje velika jajčevca
- 2–3 mlade čebulice
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 1 majhna rdeča paprika
- 1 majhna zelena paprika
- 2 žlici sesekljane sveže mete
- semena 1 granatnega jabolka
preliv
- sok 1 limone
- 1 majhen rdeč čili (po želji)
- 1 žlica melase (sirupa) iz granatnega jabolka
- 2 stroka česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C in pekač obložimo z aluminijasto folijo. Jajčevca z ostrim nožem prepikamo, da ju med peko ne bo razneslo, nato ju položimo na pekač in pečemo 45 do 55 minut, da se koža naguba in sta zelo mehka.
Medtem pripravimo preliv. Čili drobno sesekljamo (če nam ni všeč pikantno, mu odstranimo tudi semena) in ga zmešamo z limonovim sokom, melaso granatnega jabolka, strtim česnom in oljčnim oljem. Solimo in prihranimo. Papriko očistimo in narežemo na kockice, paradižničke na četrtine, mlado čebulico pa na kolobarčke.
Ko se jajčevca dovolj ohladita, da ju lahko primemo, ju olupimo in meso damo v cedilo, ki smo ga postavili na skledo. Zelo nežno pritisnemo, da iztečejo sokovi, nato meso jajčevcev preložimo na servirni krožnik in narežemo na večje kose. Takoj ga prelijemo s polovico preliva, nato dodamo čebulico, paradižnik in papriko. Prelijemo s preostalim prelivom in zmešamo z rokami ali z žlico. Posujemo z meto in semeni granatnega jabolka ter pokapamo s še malo oljčnega olja.
Nasvet
Zraven jajčevcev v solati postrežemo še: