
Skutna torta z jagodami
Skutna torta z jagodami

Sestavine
biskvit
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 4 žlice olja
- 4 žlice vode
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
nadev
- 700 g polnomastne skute
- 300 g kisle smetane
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
omaka
- 100 g sladkorja v prahu
- 250 g jagod
- po želji kisla smetana, ko postrežemo

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
biskvit
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 4 žlice olja
- 4 žlice vode
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
nadev
- 700 g polnomastne skute
- 300 g kisle smetane
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
omaka
- 100 g sladkorja v prahu
- 250 g jagod
- po želji kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 24 cm premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Rumenjake ločimo od beljakov in rumenjake s sladkorjem penasto stepemo. Dodamo olje in vodo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Moko presejemo s pecilnim praškom. Oboje postopoma dodajamo rumenjakovi mešanici. Biskvitno maso napolnimo v model in pečemo 15 minut, da biskvit zakrne, vendar se ne speče do konca.
Pripravimo nadev. Vse sestavine z metlico za sneg premešamo, da dobimo gladko mešanico brez grudic.
Biskvit odstranimo iz modla, mu odstranimo papir za peko, model pa obrišemo. Spet ga premažemo z malo masla, če je potrebno, in dno obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo malo več kot polovico nadeva, na nadev pa položimo napol pečen biskvit. Prelijemo ga s preostalim nadevom in pečemo približno 1 uro, da se vse skupaj utrdi. Pečeno pustimo, da se v pečici počasi ohladi. Če nadev med peko naraste, naj vas ne skrbi, pečen nadev se bo med ohlajanjem zmanjšal.
Medtem pripravimo omako tako, da sladkor zmešamo z 1 dl vode in nežno segrevamo, da se raztopi. Dodamo očiščene in na večje rezine narezane jagode in kuhamo 3 minute, da se tekočina obarva rožnato in se jagode rahlo zmehčajo. Polovico jagod s penovko poberemo iz tekočine, preostalo polovico pa ohladimo v tekočini. Ohlajene nato pretlačimo skozi cedilo in tako dobljeno omako premešamo s celimi jagodami. Torto prelijemo z jagodno omako, po želji dodamo še žlico kisle smetane in postrežemo.