
Ruska šarlota
Ruska šarlota

Sestavine
- 7 listov želatine
- 7,5 dl mleka
- 1 zavitek praška za čokoladni puding
- 125 g sladkorja
- 75 g temne čokolade
- 2 žlički instantne kave
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 jajci
- 75 g naribanih mandljev
- 1 žlica ruma
- 60 otroških piškotov
- 2,5 dl sladke smetane in kandirane češnje za okras

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 7 listov želatine
- 7,5 dl mleka
- 1 zavitek praška za čokoladni puding
- 125 g sladkorja
- 75 g temne čokolade
- 2 žlički instantne kave
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 jajci
- 75 g naribanih mandljev
- 1 žlica ruma
- 60 otroških piškotov
- 2,5 dl sladke smetane in kandirane češnje za okras
Postopek
Želatino namočimo v hladno vodo. Prašek za puding zmešamo s tremi žlicami mleka. Preostalemu mleku dodamo sladkor in zavremo. Zmes mleka in praška za puding vlijemo v vrelo mleko in dobro zmešamo. Pudingovo maso odstavimo s štedilnika in dodamo koščke temne čokolade, da se v masi raztopijo. Postopoma vmešamo najprej instantno kavo, vaniljev sladkor in obe jajci, nato pa še rum in naribane mandlje. Želatino ožmemo in jo raztopimo v topli pudingovi masi, potem pa maso ohladimo v vodni kopeli.
Dno tortnega modla premera 24 cm obložimo s piškoti. Model napolnimo s polovično količino pudingove mase; obod modla obložimo s polovičkami piškotov. Preostale piškote in koščke piškotov razporedimo po pudingovi masi, prekrijemo s preostalo maso in torto postavimo za 4 ure v hladilnik, da se lepo strdi.
Obod tortnega modla odpremo in odstranimo. Sladko smetano čvrsto stepemo, napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom in torto okrasimo s smetanovimi rozetami, ki jih obložimo s kandiranimi češnjami.