
Klapavice z rdečo čebulo, jabolčnikom in kislo smetano
Klapavice z rdečo čebulo, jabolčnikom in kislo smetano

Klapavice so prava poslastica! Tale preprosta jed, h kateri se prileže dober, hrustljavo zapečen kruh, je lahko tudi romantična večerja za dva!
Sestavine
- 1 kg klapavic
- 25 g masla
- 2 majhni rdeči čebuli
- 1 strok česna
- 1,5 dl jabolčnika
- 2 žlici sesekljanega žajblja
- 1,5 dl kisle smetane

Krepke poletne juhe (za deževne dni)
Deževni dnevi kličejo po kosilu na žlico – zbrali smo ideje za krepke poletne juhe, ki bodo pogrele in navdušile z raznolikimi okusi.

Ne boste verjeli, iz česa so te sladice - in tako so božanske!
Zelenjavne sladice so odlična ideja, ko želimo porabiti zelenjavo z vrta. Bučke, korenček, fižol in pesa popestrijo nabor receptov in navdušijo s sočnostjo.

7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.
Sestavine
- 1 kg klapavic
- 25 g masla
- 2 majhni rdeči čebuli
- 1 strok česna
- 1,5 dl jabolčnika
- 2 žlici sesekljanega žajblja
- 1,5 dl kisle smetane
Postopek
Klapavice operemo pod tekočo vodo, skrtačimo in odstranimo brade. Poškodovane ali odprte školjke zavržemo. Čebulo in česen olupimo, čebulo narežemo na rezine, česen pa sesekljamo.
Na segretem maslu v dovolj veliki ponvi posteklenimo čebulo (3 do 4 minute), nato dodamo česen. Premešamo, da zadiši, zalijemo z jabolčnikom, dodamo žajbelj in zavremo. Temperaturo zmanjšamo in kuhljamo toliko časa, da se tekočina pokuha na polovico.
V omako vložimo školjke, posodo pokrijemo in jih na srednje močnem ognju kuhamo 3 do 4 minute, da se odprejo. Posodo občasno pretresemo. Tekočino odcedimo v manjšo ponev, školjke pa pustimo v ponvi in pokrite postavimo na toplo.
Tekočino od školjk dve minuti kuhamo, nato pa vanjo vmešamo kislo smetano. Omako samo še segrejemo in prelijemo po školjkah. Postrežemo s hrustljavim kruhom.