
Riževe kroglice z gobami in mocarelo
Riževe kroglice z gobami in mocarelo

Sestavine
- 50 g suhih jurčkov
- 200 g riža
- 7 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl belega vina
- 8 žlic oljčnega olja
- košček masla
- 1 majhna sesekljana čebula
- 25 g naribanega parmezana
- 100 g mocarele
- sol
- poper
- 2 stepeni jajci
- 200 g drobtin

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?

S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.
Sestavine
- 50 g suhih jurčkov
- 200 g riža
- 7 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl belega vina
- 8 žlic oljčnega olja
- košček masla
- 1 majhna sesekljana čebula
- 25 g naribanega parmezana
- 100 g mocarele
- sol
- poper
- 2 stepeni jajci
- 200 g drobtin
Postopek
Jurčke 20 minut namakamo v 4 dl vrele vode, nato jih odcedimo; vodo, v kateri so se namakali, vlijemo v zelenjavno osnovo, gobe pa nasekljamo in prihranimo. Na 2 žlicah segretega oljčnega olja prepražimo čebulo. Dodamo gobe in riž in pražimo 3 minute. Prilijemo vino in kuhamo, da tekočina izpari.
Postopoma dodajamo zelenjavno osnovo in ob pogostem mešanju dušimo riž. Osnovo dodamo takrat, ko riž vsrka skoraj vso tekočino. Rižoto solimo in popramo. Ko je riž kuhan, vanj umešamo parmezan in maslo. Rižoto stresemo na pladenj, da se ohladi.
Mocarelo narežemo na 20 majhnih koščkov. Riž oblikujemo v kroglice, velike kot oreh, in v vsako vtisnemo košček mocarele. Z rokami kroglice še malo oblikujemo, da bo sir res popolnoma obdan z rižem. Kroglice povaljamo najprej v jajcih in nato v drobtinah. V veliki ponvi segrejemo 6 žlic olja in panirane kroglice 4 do 5 minut pečemo in občasno obračamo, da se zlato obarvajo. Razmastimo jih na papirnatih brisačah.
Nasvet
Nasvet
Naj vas čas ne prehiti!
- Riževe kroglice lahko pripravite že zjutraj ali celo prejšnji dan in jih shranite v hladilniku.
- Dve uri pred prihodom gostov jih lahko že ocvrete in jih prestavite na pekač, v katerem jih boste pozneje pogreli.
- Tik pred prihodom gostov vključite pečico na 160 °C in v njej v osmih minutah pogrejte riževe kroglice. Prigrizke le še prestavite na servirni pladenj in z njimi popestrite lepo okrašeno mizo.
Nasvet
Izbrana jed upošteva štiri pomembne zahteve za uspešno zabavo: recept ni zapleten, pripravite jo lahko vnaprej in se tako zlahka izognete stresu v zadnji minuti, porcije so velike le za grižljaj ali dva, da jih gostje lahko pojedo kar tako, z rokami, in – najpomembneje – na vaših povabljencih bo zagotovo pustilia vtis. Naj se zabava začne!