
Rosti iz pečice
Najslavnejši švicarski krompir
Rosti iz pečice
Najslavnejši švicarski krompir

Sestavine
- 1,5 kg olupljenega krompirja
- 100 g slanine
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 manjša čebula
- 70 g masla
- sol
- maslo za pekač

Pripravite osladkorjene cvetove vrtnic
Na nas se je obrnila bralka s polnim vrtom vrtnic. »Cvetove bi rada posušila s sladkorjem in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo taki cvetni listi in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.«

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.

Svetovni dan mleka: praznujte s kremasto mlečno sladico
Svetovni dan mleka je priložnost, da se spomnimo, kako pomembno vlogo ima mleko – ne le kot vir kalcija in beljakovin, temveč tudi kot temelj nepogrešljivih sladic.
Sestavine
- 1,5 kg olupljenega krompirja
- 100 g slanine
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 manjša čebula
- 70 g masla
- sol
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Slanino narežemo na koščke in jo v ponvi brez maščobe hrustljavo popražimo. Krompir 5 minut kuhamo v vreli vodi, nato ga odcedimo in stresemo v skledo s hladno vodo.
Ko se dovolj ohladi, da ga lahko primemo, ga posušimo in grobo naribamo. Prelijemo ga z oljem in premešamo, da se ne zlepi. Grobo naribamo tudi olupljeno čebulo in jo dodamo krompirju. Dodamo še prepraženo slanino, solimo in premešamo.
Namastimo okrogel pekač premera 23 cm in vanj s tresemo krompir. Malo poravnamo, vendar pazimo, da krompirja ne potlačimo. Na vrh damo koščke masla, pekač postavimo v segreto pečico in pečemo približno 1 uro in 25 minut.
Rosti
Rosti (nem. rösti) je švicarska krompirjeva jed. Prejšnji dan skuhan krompir grobo naribajo, dajo v ponev na segreto maslo, potlačijo in pokritega brez mešanja in obračanja pražijo pol ure. Potem ga pokrijejo s plitvim krožnikom, zvrnejo in postrežejo z zapečeno stranjo navzgor. Obstajajo številne različice: dodajajo mu slanino, sir, čebulo in druge dodatke, pripravljajo pa ga tudi s surovim krompirjem. Ponujamo vam recept za rosti, pripravljen v pečici.