
Rosti iz pečice
Najslavnejši švicarski krompir
Rosti iz pečice
Najslavnejši švicarski krompir

Sestavine
- 1,5 kg olupljenega krompirja
- 100 g slanine
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 manjša čebula
- 70 g masla
- sol
- maslo za pekač
Preberite tudi

Uspešnice s šparglji: ideje za popolne spomladanske krožnike
Sezona špargljev je tu! Popestri juho, solato ali jih postrezi ob lososu. Sveže ideje za pravo spomladansko razvajanje.

Popoln goveji burger doma: nasveti, triki in recepti
Popoln domači burger z najboljšim govejim mesom, sveže pečenimi bombicami in slastnimi omakami – recept za žar ali domačo kuhinjo!

Osvežilna jagodna pita Darje Končarevič
Darji Končarevič je zlasti prekrasno prisluhniti, ko govori o hrani. Tudi tokrat je bilo tako, klepetali pa smo o božanski jagodni sladici.
Sestavine
- 1,5 kg olupljenega krompirja
- 100 g slanine
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 manjša čebula
- 70 g masla
- sol
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Slanino narežemo na koščke in jo v ponvi brez maščobe hrustljavo popražimo. Krompir 5 minut kuhamo v vreli vodi, nato ga odcedimo in stresemo v skledo s hladno vodo.
Ko se dovolj ohladi, da ga lahko primemo, ga posušimo in grobo naribamo. Prelijemo ga z oljem in premešamo, da se ne zlepi. Grobo naribamo tudi olupljeno čebulo in jo dodamo krompirju. Dodamo še prepraženo slanino, solimo in premešamo.
Namastimo okrogel pekač premera 23 cm in vanj s tresemo krompir. Malo poravnamo, vendar pazimo, da krompirja ne potlačimo. Na vrh damo koščke masla, pekač postavimo v segreto pečico in pečemo približno 1 uro in 25 minut.
Rosti
Rosti (nem. rösti) je švicarska krompirjeva jed. Prejšnji dan skuhan krompir grobo naribajo, dajo v ponev na segreto maslo, potlačijo in pokritega brez mešanja in obračanja pražijo pol ure. Potem ga pokrijejo s plitvim krožnikom, zvrnejo in postrežejo z zapečeno stranjo navzgor. Obstajajo številne različice: dodajajo mu slanino, sir, čebulo in druge dodatke, pripravljajo pa ga tudi s surovim krompirjem. Ponujamo vam recept za rosti, pripravljen v pečici.