
Zagorski štruklji
Znamenita klasika naših bližnjih sosedov
Zagorski štruklji
Znamenita klasika naših bližnjih sosedov

Sestavine
testo
- 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
- 7 g soli
- 1 žlica olja
- pribl. 1 dl mlačne vode
preliv
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 dl sladke smetane
- olje za pokapanje testa
- ostra moka za pomokanje
- maslo za pekač
nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
testo
- 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
- 7 g soli
- 1 žlica olja
- pribl. 1 dl mlačne vode
preliv
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 dl sladke smetane
- olje za pokapanje testa
- ostra moka za pomokanje
- maslo za pekač
nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
Postopek
Iz moke, jajca, olja in vode zgnetemo gladko testo. Površino testene kepe premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut pri sobni temperaturi. Testo položimo na sredino večje delovne površine, ki smo jo pokrili s kuhinjskim prtom (100 x 150 cm). Prt pomokamo in testo najprej nekoliko razvaljamo z valjarjem, nato ga razvlečemo v velikosti prta.
Vse sestavine za nadev dobro zmešamo. Na eni strani razvlečenega testa namažemo nadev približno 20 cm široko. Testo brez nadeva pokapamo z oljem. Od strani, kjer je nadev, začnemo testo s pomočjo prta zvijati v zavitek.
Pečico segrejemo na 200 °C. Zavitek po dolžini nekoliko razpotegnemo in rahlo sploščimo, da se nadev lepše poraz- deli. S pomokanim ročajem kuhalnice z rahlim pritiskom na zavitku označimo mesta, na katerih ga bomo razrezali, nato pa razrežemo s pomočjo majhnega krožnika. Tako bo rez ostal zlepljen in nadev ne bo uhajal. Štruklje zložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom, in pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. Za preliv razžvrkljamo sladko smetano z jajcem in soljo. Pečene štruklje vzamemo iz pečice, prelijemo s smetanovo mešanico, nato pa pečemo v pečici še nadaljnjih 10 minut, da se površina lepo zapeče. Ponudimo tople.