
Rostbif s črnim poprom in hrenovo omako
Ta rostbif z žara je prava uspešnica!
Rostbif s črnim poprom in hrenovo omako
Ta rostbif z žara je prava uspešnica!

Sestavine
za omako
- 200 g kisle smetane
- 2 žlici delikatesnega hrena
- 2 žlici drobno nasekljanih peteršiljevih lističev
- 2 žlički worcestrske omake
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
- 4 steaki iz rostbifa oz. ledveni steaki (vsak težak pribl. 300 g in debel 2 1⁄2 cm), odvečno maščobo obrežemo
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici dijonske gorčice
- 3⁄4 žličke grobe morske soli
- 3⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
za omako
- 200 g kisle smetane
- 2 žlici delikatesnega hrena
- 2 žlici drobno nasekljanih peteršiljevih lističev
- 2 žlički worcestrske omake
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
- 4 steaki iz rostbifa oz. ledveni steaki (vsak težak pribl. 300 g in debel 2 1⁄2 cm), odvečno maščobo obrežemo
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici dijonske gorčice
- 3⁄4 žličke grobe morske soli
- 3⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
Postopek
V skledici gladko zmešamo sestavine za omako.
Steake po obeh straneh najprej rahlo namažemo z oljem, nato pa še z gorčico, solimo in popramo. Pred peko naj 15 do 20 minut stojijo na sobni temperaturi.
Žar pripravimo za močno direktno vročino (230 do 290 °C).
Rešetko žara očistimo s ščetko. Steake pečemo na močni direktni vročini z zaprtim pokrovom, dokler niso pečeni po našem okusu, za manj pečeno (medium rare) meso potrebujejo 6 do 8 minut; medtem jih enkrat obrnemo. Steake vzamemo z žara in pustimo počivati 3 do 5 minut.
Tople steake postrežemo s hrenovo omako. Po želji priložimo še narezane paradižnike, začinjene z zelišči.