Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rostbif s črnim poprom in hrenovo omako

Ta rostbif z žara je prava uspešnica!

Rostbif s črnim poprom in hrenovo omako

Ta rostbif z žara je prava uspešnica!

Čas priprave 18 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

za omako

  • 200 g kisle smetane
  • 2 žlici delikatesnega hrena
  • 2 žlici drobno nasekljanih peteršiljevih lističev
  • 2 žlički worcestrske omake
  • 1⁄2 žličke grobe morske soli
  • 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
  • 4 steaki iz rostbifa oz. ledveni steaki (vsak težak pribl. 300 g in debel 2 1⁄2 cm), odvečno maščobo obrežemo
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici dijonske gorčice
  • 3⁄4 žličke grobe morske soli
  • 3⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

za omako

  • 200 g kisle smetane
  • 2 žlici delikatesnega hrena
  • 2 žlici drobno nasekljanih peteršiljevih lističev
  • 2 žlički worcestrske omake
  • 1⁄2 žličke grobe morske soli
  • 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
  • 4 steaki iz rostbifa oz. ledveni steaki (vsak težak pribl. 300 g in debel 2 1⁄2 cm), odvečno maščobo obrežemo
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici dijonske gorčice
  • 3⁄4 žličke grobe morske soli
  • 3⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra

Postopek

1

V skledici gladko zmešamo sestavine za omako.

2

Steake po obeh straneh najprej rahlo namažemo z oljem, nato pa še z gorčico, solimo in popramo. Pred peko naj 15 do 20 minut stojijo na sobni temperaturi.

3

Žar pripravimo za močno direktno vročino (230 do 290 °C).

4

Rešetko žara očistimo s ščetko. Steake pečemo na močni direktni vročini z zaprtim pokrovom, dokler niso pečeni po našem okusu, za manj pečeno (medium rare) meso potrebujejo 6 do 8 minut; medtem jih enkrat obrnemo. Steake vzamemo z žara in pustimo počivati 3 do 5 minut.

5

Tople steake postrežemo s hrenovo omako. Po želji priložimo še narezane paradižnike, začinjene z zelišči.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.