
Rostbif na žaru s hrenovim maslom in šparglji
Pravilno pripravljen rostbif s slastno prilogo so sanje vsakega ljubitelja dobrot z žara. Pripravite ga s hrenovim maslom in šparglji.
Rostbif na žaru s hrenovim maslom in šparglji
Pravilno pripravljen rostbif s slastno prilogo so sanje vsakega ljubitelja dobrot z žara. Pripravite ga s hrenovim maslom in šparglji.

Sestavine
- 4 uležani rostbifi
- oljčno olje za mazanje
- poper
hrenovo maslo
- sol
- 100 g zmehčanega masla
- 2 žlici naribanega hrena
- sveže mleti črni poper
- 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
šparglji na žaru
- 500 g zelenih špargljev
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlička morske soli
- črni poper
- nastrgana lupina 1 bio limone

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.

Kaj je liofilizacija in zakaj je hrana po njej tako posebna
Morda se sliši zapleteno, a rezultat je okusen in zdrav. Liofilizacija je postopek, s katerim živila posušijo z globokim zamrzovanjem.

Kako pravilno uporabimo vaniljev strok
Pravijo, da je vaniljev strok za peko, to kar je česen za kuho. Hrani doda esenco, ki v nas sproži zadovoljen "mmm". Pripravili smo kratek vodič, kako se pravilno uporabi vaniljev strok.
Sestavine
- 4 uležani rostbifi
- oljčno olje za mazanje
- poper
hrenovo maslo
- sol
- 100 g zmehčanega masla
- 2 žlici naribanega hrena
- sveže mleti črni poper
- 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
šparglji na žaru
- 500 g zelenih špargljev
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlička morske soli
- črni poper
- nastrgana lupina 1 bio limone
Postopek
Najprej pripravimo hrenovo maslo. Zmehčano maslo dobro zmešamo s kuhalnico, nato vmešamo vse druge sestavine. Razporedimo ga na sredino papirja za peko ali aluminijaste folije in ga s papirjem oblikujemo v valj, zavijemo in na koncih dobro zapremo. Damo v hladilnik, da se strdi. Iz hladilnika ga vzamemo 15 minut pred uporabo in narežemo na polcentimetrske kolobarje. (V hladilniku ga lahko hranimo do 3 dni.)
Špargljem odrežemo olesenele konce in spodnjo tretjino stebel olupimo. Stebla povaljamo v repičnem olju, solimo in popramo. Zložimo jih pravokotno na žar in jih med večkratnim obračanjem pečemo 7 do 9 minut, da so ravno prav hrustljavo pečeni in kažejo rahle sledi žara. Pečene šparglje pokapamo z repičnim oljem ter potresemo z naribano limonovo lupinico in črnim poprom.
Rostbife z obeh strani namažemo z oljem, solimo in popramo. Na vročem žaru jih pečemo 2 do 3 minute na vsaki strani. Na vroče položimo rezine hrenovega masla in postrežemo skupaj s šparglji. Zraven se priležeta tudi pečen krompir in zelena solata.