
Sestavine
testo
- 140 g zmehčanega masla in še malo za model
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 jajce in 2 rumenjaka
- ½ žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- ščep soli
- 1 veliko kiselkasto jabolko (pribl. 200 g oz. pribl. 150 g, ko ga olupimo in odstranimo peščišče)
- 125 g robidnic
za po vrhu
- 25 g robidnic
- 100 g sladkorja + 1 žlica
- 2 beljaka
- 1 žlička limonovega soka
- 1–2 žlici popraženih mandljevih lističev
- sladkor v prahu za posip (po želji)

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
testo
- 140 g zmehčanega masla in še malo za model
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 jajce in 2 rumenjaka
- ½ žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- ščep soli
- 1 veliko kiselkasto jabolko (pribl. 200 g oz. pribl. 150 g, ko ga olupimo in odstranimo peščišče)
- 125 g robidnic
za po vrhu
- 25 g robidnic
- 100 g sladkorja + 1 žlica
- 2 beljaka
- 1 žlička limonovega soka
- 1–2 žlici popraženih mandljevih lističev
- sladkor v prahu za posip (po želji)
Postopek
Najprej pripravimo robidovo omako za marmorni vzorec: 25 g robidnic in 1 žlico sladkorja damo v skledico in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Za 30 sekund postavimo v mikrovalovko pri visoki jakosti. (Ali pa damo oboje v majhno kozico, dodamo še žlico vode in segrevamo na majhnem ognju na štedilniku, da se sadje zmehča.) Robidnice zdaj pretlačimo, da nastane omaka, in ohladimo.
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno in stranice kvadratnega pekača velikosti 23 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko, tako da malo papirja gleda čez robove. Za testo v veliki skledi z električnim mešalnikom stepamo maslo in sladkor, da nastane svetla in kremasta zmes. Skupaj razžvrkljamo jajca in rumenjake in jih vtepemo v masleno zmes, nato pa še vaniljo. Zmešamo moko, mandlje, pecilni prašek, muškatni orešek in ščep soli, nato suho mešanico previdno vmešamo v penasto zmes, da dobimo zelo gosto testo.
Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in ga narežemo na rezine ter jih vmešamo v testo. Naložimo ga v model in zgladimo površino. Posujemo z robi dnicami in jih čisto narahlo potlačimo. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 45 minut oziroma toliko časa, da se pecivo zlato zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pecivo vzamemo iz pečice, ki jo pustimo prižgano.
Za oblogo potrebujemo brizgalno vrečko in nastavek z 1 cm veliko odprtino ali pa vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo vogal. Beljaka stepemo z limonovim sokom in ščepom soli, da nastane sneg z mehkimi vršički. Postopoma dodajamo 100 g sladkorja – po 1 žlico naenkrat, pri čemer vsakokrat dobro stepemo, da dobimo čvrsto in bleščečo meringo. Nanjo nakapljamo robidovo omako in pomešamo samo toliko, da so v masi vijoličasti madeži. Meringo nadevamo v vrečko in na pecivo v enakomernih razmakih nabrizgamo 16 vetrcev velikosti oreha (nekaj meringe bo ostalo), posujemo s popraženimi mandljevimi lističi in pečemo še 10 do 12 minut, da se vetrci strdijo. Kolač naj se 30 minut ohlaja v modlu, nato ga preložimo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladi. Po želji ga poprašimo s sladkorjem v prahu in narežemo na kocke.