
Sestavine
testo
- 140 g zmehčanega masla in še malo za model
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 jajce in 2 rumenjaka
- ½ žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- ščep soli
- 1 veliko kiselkasto jabolko (pribl. 200 g oz. pribl. 150 g, ko ga olupimo in odstranimo peščišče)
- 125 g robidnic
za po vrhu
- 25 g robidnic
- 100 g sladkorja + 1 žlica
- 2 beljaka
- 1 žlička limonovega soka
- 1–2 žlici popraženih mandljevih lističev
- sladkor v prahu za posip (po želji)

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
testo
- 140 g zmehčanega masla in še malo za model
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 jajce in 2 rumenjaka
- ½ žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- ščep soli
- 1 veliko kiselkasto jabolko (pribl. 200 g oz. pribl. 150 g, ko ga olupimo in odstranimo peščišče)
- 125 g robidnic
za po vrhu
- 25 g robidnic
- 100 g sladkorja + 1 žlica
- 2 beljaka
- 1 žlička limonovega soka
- 1–2 žlici popraženih mandljevih lističev
- sladkor v prahu za posip (po želji)
Postopek
Najprej pripravimo robidovo omako za marmorni vzorec: 25 g robidnic in 1 žlico sladkorja damo v skledico in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Za 30 sekund postavimo v mikrovalovko pri visoki jakosti. (Ali pa damo oboje v majhno kozico, dodamo še žlico vode in segrevamo na majhnem ognju na štedilniku, da se sadje zmehča.) Robidnice zdaj pretlačimo, da nastane omaka, in ohladimo.
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno in stranice kvadratnega pekača velikosti 23 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko, tako da malo papirja gleda čez robove. Za testo v veliki skledi z električnim mešalnikom stepamo maslo in sladkor, da nastane svetla in kremasta zmes. Skupaj razžvrkljamo jajca in rumenjake in jih vtepemo v masleno zmes, nato pa še vaniljo. Zmešamo moko, mandlje, pecilni prašek, muškatni orešek in ščep soli, nato suho mešanico previdno vmešamo v penasto zmes, da dobimo zelo gosto testo.
Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in ga narežemo na rezine ter jih vmešamo v testo. Naložimo ga v model in zgladimo površino. Posujemo z robi dnicami in jih čisto narahlo potlačimo. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 45 minut oziroma toliko časa, da se pecivo zlato zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pecivo vzamemo iz pečice, ki jo pustimo prižgano.
Za oblogo potrebujemo brizgalno vrečko in nastavek z 1 cm veliko odprtino ali pa vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo vogal. Beljaka stepemo z limonovim sokom in ščepom soli, da nastane sneg z mehkimi vršički. Postopoma dodajamo 100 g sladkorja – po 1 žlico naenkrat, pri čemer vsakokrat dobro stepemo, da dobimo čvrsto in bleščečo meringo. Nanjo nakapljamo robidovo omako in pomešamo samo toliko, da so v masi vijoličasti madeži. Meringo nadevamo v vrečko in na pecivo v enakomernih razmakih nabrizgamo 16 vetrcev velikosti oreha (nekaj meringe bo ostalo), posujemo s popraženimi mandljevimi lističi in pečemo še 10 do 12 minut, da se vetrci strdijo. Kolač naj se 30 minut ohlaja v modlu, nato ga preložimo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladi. Po želji ga poprašimo s sladkorjem v prahu in narežemo na kocke.