
Klapavice s paradižnikom in čilijem
Klapavice s paradižnikom in čilijem

Sestavine
- 2 zrela paradižnika
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 šalotka
- 1 rdeč ali zelen čili
- kozarček suhega belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- ščepec sladkorja
- 1 kg očiščenih klapavic
- veliko prgišče bazilikinih listov

Recepti za pesto, ki popestrijo vsak krožnik
Pesto je v Italiji ena izmed najbolj priljubljenih omak, katere korenine segajo v Genovo, kjer so zmešali baziliko s pinjolami in preostalimi sestavinami.

Jezerškove delavnice kuhanja brez odpadkov
V Jezerškovi kuhinji učijo, kako iz sestavin, ki bi jih sicer zavrgli, pripraviti okusne in ustvarjalne jedi.

Bralka sprašuje "Ali za kuhanje res potrebujem kakovostno vino?"
Pri kuhanju z vinom se lahko zdi, da kakovost le-tega na končno jed nima vpliva, saj se bo vino tako ali tako pokuhalo. Pa vendar je izbira še kako pomembna.
Sestavine
- 2 zrela paradižnika
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 šalotka
- 1 rdeč ali zelen čili
- kozarček suhega belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- ščepec sladkorja
- 1 kg očiščenih klapavic
- veliko prgišče bazilikinih listov
Postopek
Paradižnika položimo v posodo, odporno proti vročini, in ju prelijemo s kropom. Počakamo 3 minute, odlijemo vodo in ju olupimo. Razrežemo ju na četrtine in z žličko odstranimo semenje ter ga zavržemo. Paradižnikovo meso grobo nasekljamo.
Šalotko, česen in čili, ki smo mu odstranili semena, drobno sesekljamo. V veliki kozici s tesno prilegajočo se pokrovko segrejemo olje, dodamo šalotko, česen in čili ter 2 do 3 minute blago pražimo, da se zmehčajo. Prilijemo vino in dodamo paradižnik, mezgo, sladkor, sol in poper (školjke so že same po sebi slane, tako da varčujemo s soljo). Dobro premešamo in kuhljamo 2 minuti.
V kozico stresemo školjke in jih zmešamo z omako. Dobro pokrijemo in pustimo, da se kuhajo v pari 3 do 4 minute oziroma dokler se lupine ne odprejo; na sredini kuhanja kozico pretresemo.

Zavržemo školjke, ki so ostale zaprte, druge pa razdelimo v dve skledi in jih potresemo z lističi bazilike. Zraven pripravimo veliko skledo za prazne lupine.
