
Rižota s pečeno papriko in maskarponejem
Pečene paprike prinašajo pravi okus po poletju
Rižota s pečeno papriko in maskarponejem
Pečene paprike prinašajo pravi okus po poletju

Sestavine
- 4 pečene rdeče paprike
- 40 g masla
- 5 žlic olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 350 g riža za rižote
- 1,5 l zelenjavne osnove
- 100 g pancete
- 2 žlici oljčnega olja
- majhen šopek peteršilja
- 6 žlic maskarponeja
- 100 g parmezana
- drobnjak za okras
- parmezan za posip

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 4 pečene rdeče paprike
- 40 g masla
- 5 žlic olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 350 g riža za rižote
- 1,5 l zelenjavne osnove
- 100 g pancete
- 2 žlici oljčnega olja
- majhen šopek peteršilja
- 6 žlic maskarponeja
- 100 g parmezana
- drobnjak za okras
- parmezan za posip
Postopek
Pečene paprike olupimo, odstranimo jim semena in jih narežemo na trakove. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, česen olupimo in stremo. Panceto narežemo na kockice. Zelenjavno osnovo segrejemo in prihranimo na toplem. Peteršilj sesekljamo.
Na mešanici masla in olja počasi posteklenimo čebulo, dodamo česen in tri četrtine narezane paprike. Premešamo in na nizkem ognju pražimo okoli 3 minute, nato dodamo riž in ob stalnem mešanju pražimo še 5 minut. Zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove, in ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko.
Nadaljujemo počasi z dolivanjem osnove, dokler se riž ne skuha. Medtem v drugi ponvi na oljčnem olju hrustljavo prepražimo panceto. Ko je riž kuhan, vanj vmešamo panceto, preostalo papriko, peteršilj, sir maskarpone in sveže nariban parmezan. Premešamo, pokrijemo in počakamo 3 minute, da se okusi prepojijo. Preden rižoto postrežemo, jo potresemo z narezanim drobnjakom.