Kaj boste skuhali danes?
Rižota s kostanjem
Iz rubrike Otroci kuhamo
Rižota s kostanjem
Iz rubrike Otroci kuhamo
Nino je pripravil tako odlično rižoto, da se bo odslej še z večjim veseljem odpravil v gozd po kostanj.
Sestavine
- 300 g kostanja
- 300 g riža za rižoto (arborio)
- 100 g slanine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 1 ščepec mletega popra
- drobnjak za posip
- košček masla in parmezan (po želji)
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 300 g kostanja
- 300 g riža za rižoto (arborio)
- 100 g slanine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 1 ščepec mletega popra
- drobnjak za posip
- košček masla in parmezan (po želji)
Postopek
Odraslega prosi, da vsak kostanj na vrhu križno zareže. Nato ga stresi v ponev in ga 10 minut praži v ponvi brez maščobe, da se lupina odpre. Pečen kostanj olupi.
V ponvi na olju popeci kocke slanine in nasekljano čebulo. Segrej jušno osnovo. Čebulo in slanino praži tako dolgo, da posteklenita, nato dodaj še riž in vse skupaj praži še minuto ali dve.
Prilij 3 zajemalke jušne osnove, zmešaj in dodaj kostanj. Počakaj, da riž popije tekočino, in spet prilij osnovo. Tako delaj, dokler se riž ne skuha (približno 20 minut). Nič hudega ni, če ti nekaj jušne osnove ostane.
V rižoto lahko na koncu primešaš košček masla, da bo bolj kremasta. Razdeli jo na krožnike, posuj z nasekljanim drobnjakom in postrezi. Po želji lahko rižoto posuješ še z malo naribanega parmezana.