
Rižota s kostanjem
Iz rubrike Otroci kuhamo
Rižota s kostanjem
Iz rubrike Otroci kuhamo

Nino je pripravil tako odlično rižoto, da se bo odslej še z večjim veseljem odpravil v gozd po kostanj.
Sestavine
- 300 g kostanja
- 300 g riža za rižoto (arborio)
- 100 g slanine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 1 ščepec mletega popra
- drobnjak za posip
- košček masla in parmezan (po želji)
Preberite tudi

Top triki za peko piščančjega mesa na žaru
Poleg vratovine, ražnjičev, čevapčičev, stejkov in klobasic, mora vsak pravi žar mojster obvladati tudi peko piščančjega mesa na žaru.

Medene sladice, ki jih bodo gostje pomnili – in prosili za recept
Te preproste in dišeče sladice z medom boste pripravljali večkrat – od zdravih zajtrkov do kremastih sladic in pit.

Barviti in zdravi krožniki: tri ideje za zelenjavne specialitete
Vsaj občasno se spodobi, da na krožniku kraljuje zelenjava. Zdrava, polna hranil in okusa. Toliko možnosti nam ponuja, kaj vse lahko pripravimo z njo.
Sestavine
- 300 g kostanja
- 300 g riža za rižoto (arborio)
- 100 g slanine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 1 ščepec mletega popra
- drobnjak za posip
- košček masla in parmezan (po želji)
Postopek
Odraslega prosi, da vsak kostanj na vrhu križno zareže. Nato ga stresi v ponev in ga 10 minut praži v ponvi brez maščobe, da se lupina odpre. Pečen kostanj olupi.

V ponvi na olju popeci kocke slanine in nasekljano čebulo. Segrej jušno osnovo. Čebulo in slanino praži tako dolgo, da posteklenita, nato dodaj še riž in vse skupaj praži še minuto ali dve.

Prilij 3 zajemalke jušne osnove, zmešaj in dodaj kostanj. Počakaj, da riž popije tekočino, in spet prilij osnovo. Tako delaj, dokler se riž ne skuha (približno 20 minut). Nič hudega ni, če ti nekaj jušne osnove ostane.

V rižoto lahko na koncu primešaš košček masla, da bo bolj kremasta. Razdeli jo na krožnike, posuj z nasekljanim drobnjakom in postrezi. Po želji lahko rižoto posuješ še z malo naribanega parmezana.
