
Rižota s kostanjem
Iz rubrike Otroci kuhamo
Rižota s kostanjem
Iz rubrike Otroci kuhamo

Nino je pripravil tako odlično rižoto, da se bo odslej še z večjim veseljem odpravil v gozd po kostanj.
Sestavine
- 300 g kostanja
- 300 g riža za rižoto (arborio)
- 100 g slanine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 1 ščepec mletega popra
- drobnjak za posip
- košček masla in parmezan (po želji)

5 trikov za pristno gurmansko žar doživetje
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

Sveže in poceni: slastni divji jedilnik iz gozdov in travnikov
Si predstavljate, da bi namesto v trgovino pred kuhanjem kosila zavili v gozd? Potem bi na krožniku zares imeli čisto sveže, najbolj lokalne, ekološke in sezonske sestavine, kajne!

Okusna napaka: obrnjena pita, ki je hkrati sočna in hrustljava
Včasih napaka sproži revolucijo. Spoznajte preprost trik s testom, ki ustvari popolno sladico ali slan prigrizek za vsako priložnost.
Sestavine
- 300 g kostanja
- 300 g riža za rižoto (arborio)
- 100 g slanine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 1 ščepec mletega popra
- drobnjak za posip
- košček masla in parmezan (po želji)
Postopek
Odraslega prosi, da vsak kostanj na vrhu križno zareže. Nato ga stresi v ponev in ga 10 minut praži v ponvi brez maščobe, da se lupina odpre. Pečen kostanj olupi.

V ponvi na olju popeci kocke slanine in nasekljano čebulo. Segrej jušno osnovo. Čebulo in slanino praži tako dolgo, da posteklenita, nato dodaj še riž in vse skupaj praži še minuto ali dve.

Prilij 3 zajemalke jušne osnove, zmešaj in dodaj kostanj. Počakaj, da riž popije tekočino, in spet prilij osnovo. Tako delaj, dokler se riž ne skuha (približno 20 minut). Nič hudega ni, če ti nekaj jušne osnove ostane.

V rižoto lahko na koncu primešaš košček masla, da bo bolj kremasta. Razdeli jo na krožnike, posuj z nasekljanim drobnjakom in postrezi. Po želji lahko rižoto posuješ še z malo naribanega parmezana.
