
Sestavine
sladoled
- 5 dl kisle smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 2–3 žlice limonovega soka
- 1 neškropljena pomaranča
- 1 žlica glukoznega sirupa
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 600 g lubenice
- metini lističi za okras
- 2 žlici oljčnega olja
- črni poper

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
sladoled
- 5 dl kisle smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 2–3 žlice limonovega soka
- 1 neškropljena pomaranča
- 1 žlica glukoznega sirupa
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 600 g lubenice
- metini lističi za okras
- 2 žlici oljčnega olja
- črni poper
Postopek
V posodi zmešamo kislo smetano, sladkor v prahu in limonin sok. Pomarančo operemo z vročo vodo, do suhega obrišemo, nastrgamo lupinico, pomarančo pa razpolovimo in iztisnemo sok.
V kozico damo glukozni sirup, vaniljevo sredico ter pomarančno lupinico in sok ter vse skupaj med stalnim mešanjem segrejemo. Z metlico za stepanje vmešamo kislo smetano. Zmes nadevamo v strojček za pripravo sladoleda in pustimo, da zamrzne. Če nimamo strojčka za pripravo sladoleda, damo zmes v primerni posodi v zamrzovalnik. Vsako uro premešamo z metlico za stepanje, dokler ne nastane kremni sladoled.
Ko je sladoled pripravljen, olupimo lubenico, odstranimo semena in meso narežemo na centimeter debele rezine.
Na vročem žaru kose lubenice brez maščobe na hitro popečemo. Popečene rezine serviramo na krožnike, potreseno s poprom, pokapamo z oljčnim oljem in postrežemo s pripravljenim sladoledom.