
Sestavine
- 2 jajci
- 120 g masla
- 120 g sladkorja
- 200 g belih krušnih drobtin
- 0,8 dl belega vina
- 100 g mletih mandljev
- nastrgana lupinica neškropljene pomaranče
- 2 tortna oblata s premerom 24 cm
- 100 g ribezove marmelade
- maslo za model
- 2,5 dl rdečega vina
- cimetova skorjica
- 80 g sladkorja
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 2 jajci
- 120 g masla
- 120 g sladkorja
- 200 g belih krušnih drobtin
- 0,8 dl belega vina
- 100 g mletih mandljev
- nastrgana lupinica neškropljene pomaranče
- 2 tortna oblata s premerom 24 cm
- 100 g ribezove marmelade
- maslo za model
- 2,5 dl rdečega vina
- cimetova skorjica
- 80 g sladkorja
Postopek
Rumenjaka ločimo od beljakov in ju penasto umešamo z maslom in sladkorjem. Dodamo drobtine, ki smo jih pomešali z belim vinom. Vmešamo še mlete mandlje in nastrgano pomarančno lupinico. Beljak čvrsto stepemo in sneg previdno vmešamo v maso.
Polovico mase napolnimo v model za narastek, ki smo ga namazali z maslom. Pokrijemo z obema oblatoma in namažemo z marmelado. Po marmeladi razporedimo še preostalo polovico mase, površino lepo zgladimo in narastek pečemo v pečici pri 160 °C približno tri četrt ure.
Rdeče vino s cimetovo skorjico in sladkorjem močno segrejemo in pustimo na toplem približno 10 minut; potem skorjico odstranimo.
Narastek razrežemo na primerne kose, serviramo na krožnike, prelijemo z zakuhanim cimetovim vinom in postrežemo.