
Rižota z divjimi zelišči
Rižota z zdravilnimi zelišči, ki jih lahko sami naberemo.
Rižota z divjimi zelišči
Rižota z zdravilnimi zelišči, ki jih lahko sami naberemo.

Sestavine
- 180 g očiščenih mladih kopriv
- pest grobo sesekljanega čemaža
- 50 g poganjkov hmelja
- 1 velika čebula
- 80 g masla
- 1 lovorov list
- 300 g riža za rižoto
- 1,25 dl belega vina
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 50 g naribanega poltrdega sira
- sol
- poper

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.
Sestavine
- 180 g očiščenih mladih kopriv
- pest grobo sesekljanega čemaža
- 50 g poganjkov hmelja
- 1 velika čebula
- 80 g masla
- 1 lovorov list
- 300 g riža za rižoto
- 1,25 dl belega vina
- 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 50 g naribanega poltrdega sira
- sol
- poper
Postopek
Koprive v cedilu operemo pod tekočo vodo in jih dobro odcedimo. Damo jih v vročo ponev (brez vode), da ovene. Preložimo jo nazaj v cedilo, iztisnemo preostalo vodo in jo drobno sesekljamo. Čemaž in hmelj operemo in grobo nasekljamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V veliki kozici na srednje močnem ognju segrejemo dve tretjini masla. Dodamo čebulo in lovor in pražimo 5 minut, da čebula postekleni. Nato dodamo riž, dobro zmešamo in pražimo eno minuto; povečamo ogenj in zalijemo z vinom. Mešamo, da se tekočina pokuha, in dodamo toliko jušne osnove, da je riž pokrit. Ko riž popije tekočino, dodamo novo. Nadaljujemo z dodajanjem tekočine in mešanjem približno 20 minut, da se riž skuha al dente. Solimo ga in popramo.
Rižoto odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koprive, čemaž, hmelj, sir in preostalo maslo. Kozico pokrijemo in pustimo stati nekaj minut. Nato rižoto dobro premešamo in postrežemo.