
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.

Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)

Triki, s katerimi prepoznate popolno lubenico
Bralka nas je vprašala: Tu je poletni čas, ko se vsi radi osvežimo tudi z lubenico. Po navadi vedno kupim razrezano, saj se mi je že zgodilo, da sem, če sem kupila celo, vsaj polovico kaj hitro vrgla stran, ker je bila nezrela ali kašasta. Kaj svetujete pri nakupu lubenice?

Njene zdravilne učinkovine so poznali že stari Egipčani
Bazilika je aromatična zeliščna rastlina, znana po močnem vonju in okusu.

Počitnice so tu! To so naše najljubše poletne sladice za otroke
Poletne počitnice so čas za neizmerno (slastno) zabavo za vso družino! Hop v kuhinjo, kjer bomo skupaj pripravljali odlične sladice za otroke in odrasle.
Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Za pogačo v veliki skledi zmešamo moko, sladkor, sol in kvas. V drugi skledi zmešamo jogurt, 1 žlico oljčnega olja in 1,75 dl tople vode, nato tekočino postopoma vmešamo v moko, da dobimo mehko testo. Zvrnemo ga na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo 8 do 10 minut, da je gladko in prožno (med gnetenjem pazimo, da ne dodamo preveč dodatne moke). Testo damo v skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Hruškama odstranimo peščišče in ju narežemo na tanke krhlje. Orehova jedrca grobo nalomimo. Gorgonzolo narežemo na kocke. Testo zvrnemo na delovno površino, ga potlačimo, da iztisnemo zrak, in razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 25 x 35 cm, ki ga prenesemo na velik plitev pekač. Po vsej površini ga premažemo z oljčnim oljem in vanj vtisnemo hruške in orehe. Obložimo ga še z gorgonzolo in pečemo 15 do 20 minut, da naraste in se zlato rjavo obarva. Pečenega pokapamo s še malo oljčnega olja in ponudimo, po želji s fi govo marmelado.