
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.

Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)
Preberite tudi

Kako določiti višino kuhinjskega pulta
Kuhanje naj bo užitek, ne telovadba za hrbet! Odkrijte idealno višino kuhinjskega pulta za udobno ustvarjanje v kuhinji.

Pofalača, slovenska pogača
Pofalača je ena od tradicionalnih slovenskih pogač z najbolj zanimivim imenom. Je kvašenega testa, slana in zelo okusna.

Ena najgrših rib, ki je tako okusna, da jo morate pokusiti
Romb je plemenita riba z morskega dna, ki s svojim nežnim, aromatičnim mesom osvaja gurmane po svetu. Ni najlepša, je pa med najokusnejšimi morskimi ribami.
Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Za pogačo v veliki skledi zmešamo moko, sladkor, sol in kvas. V drugi skledi zmešamo jogurt, 1 žlico oljčnega olja in 1,75 dl tople vode, nato tekočino postopoma vmešamo v moko, da dobimo mehko testo. Zvrnemo ga na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo 8 do 10 minut, da je gladko in prožno (med gnetenjem pazimo, da ne dodamo preveč dodatne moke). Testo damo v skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Hruškama odstranimo peščišče in ju narežemo na tanke krhlje. Orehova jedrca grobo nalomimo. Gorgonzolo narežemo na kocke. Testo zvrnemo na delovno površino, ga potlačimo, da iztisnemo zrak, in razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 25 x 35 cm, ki ga prenesemo na velik plitev pekač. Po vsej površini ga premažemo z oljčnim oljem in vanj vtisnemo hruške in orehe. Obložimo ga še z gorgonzolo in pečemo 15 do 20 minut, da naraste in se zlato rjavo obarva. Pečenega pokapamo s še malo oljčnega olja in ponudimo, po želji s fi govo marmelado.