© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo

Fokača je tipična italijanska pogača.

Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo

Fokača je tipična italijanska pogača.

Čas priprave 45 min + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Italian flatbread with pear, walnut and gorgonzola

Sestavine

pogača

  • 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlica navadnega jogurta
  • oljčno olje
  • 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
  • 15 orehovih jedrc
  • 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
  • figova marmelada, ko postrežemo (po želji)
lubenica

Triki s katerimi prepoznate popolno lubenico

Bralka nas je vprašala: Tu je poletni čas, ko se vsi radi osvežimo tudi z lubenico. Po navadi vedno kupim razrezano, saj se mi je že zgodilo, da sem, če sem kupila celo, vsaj polovico kaj hitro vrgla stran, ker je bila nezrela ali kašasta. Kaj svetujete pri nakupu lubenice?

Sestavine

pogača

  • 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlica navadnega jogurta
  • oljčno olje
  • 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
  • 15 orehovih jedrc
  • 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
  • figova marmelada, ko postrežemo (po želji)

Postopek

1

Za pogačo v veliki skledi zmešamo moko, sladkor, sol in kvas. V drugi skledi zmešamo jogurt, 1 žlico oljčnega olja in 1,75 dl tople vode, nato tekočino postopoma vmešamo v moko, da dobimo mehko testo. Zvrnemo ga na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo 8 do 10 minut, da je gladko in prožno (med gnetenjem pazimo, da ne dodamo preveč dodatne moke). Testo damo v skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.

2

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Hruškama odstranimo peščišče in ju narežemo na tanke krhlje. Orehova jedrca grobo nalomimo. Gorgonzolo narežemo na kocke. Testo zvrnemo na delovno površino, ga potlačimo, da iztisnemo zrak, in razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 25 x 35 cm, ki ga prenesemo na velik plitev pekač. Po vsej površini ga premažemo z oljčnim oljem in vanj vtisnemo hruške in orehe. Obložimo ga še z gorgonzolo in pečemo 15 do 20 minut, da naraste in se zlato rjavo obarva. Pečenega pokapamo s še malo oljčnega olja in ponudimo, po želji s fi govo marmelado.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.