
Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Tradicionalni sicilijanski "arancini di riso"
Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Tradicionalni sicilijanski "arancini di riso"

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 strt strok česna
- 300 g riža arborio
- 1 kozarček belega vina
- 30 g naribanega parmezana
- 1 košček masla
- 3 žlice grobo nasekljane bazilike
- sol
- poper
- 125 g mocarele
- 80 g moke
- 2 razžvrkljani jajci
- 150 g krušnih drobtin
- 1,5 l olja za cvrenje

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 5 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 strt strok česna
- 300 g riža arborio
- 1 kozarček belega vina
- 30 g naribanega parmezana
- 1 košček masla
- 3 žlice grobo nasekljane bazilike
- sol
- poper
- 125 g mocarele
- 80 g moke
- 2 razžvrkljani jajci
- 150 g krušnih drobtin
- 1,5 l olja za cvrenje
Postopek
V globoki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in pokrito počasi pražimo, da se zmehča. V drugi kozici zmešamo paradižnik in jušno osnovo, mešanico na nizkem ognju segrejemo in pustimo na toplem.
V ponev s čebulo dodamo česen, premešamo in počakamo, da zadiši, nato v ponev stresemo riž. Dobro premešamo, temperaturo zvišamo, vlijemo vino in počakamo, da povre. Dodamo zajemalko mešanice paradižnika in jušne osnove in jed pogosto premešamo. Ko riž skoraj v celoti vpije tekočino, dodamo novo zajemalko mešanice in nadaljujemo postopek toliko časa, da se riž skuha al dente (mogoče ne boste porabili vse mešanice). Riž naj ne bo tako vlažen, kot je pri običajni rižoti, zato ga kuhamo še toliko časa, da kuhalnica ostane pokonci, ko jo zapičimo v riž. Ugasnemo ogenj, vmešamo parmezan, maslo in baziliko ter jed pokrijemo za 5 minut. Solimo in popramo, riž stresemo na pladenj, in ko se ohladi, ga prestavimo v hladilnik, da se strdi.
Mocarelo narežemo na 12 koščkov. Iz riža oblikujemo 12 velikih kroglic, v sredini kroglice s prstom naredimo luknjo, vstavimo košček mocarele in ponovno oblikujemo kroglico. Kroglice paniramo v moki, jajcu in drobtinah, nato jih za pol ure postavimo v hladilnik.
V globoki kozici segrejemo olje na 160 °C, pečico pa segrejemo na 180 °C. Panirane kroglice cvremo 8 do 10 minut. Pazimo, da v olje ne damo prevelike količine hkrati. Ocvrte kroglice odlagamo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se razmastijo, nato jih razporedimo na pekač in damo v pečico za 6 do 8 minut, da se mocarela zagotovo stopi. Vzamemo jih iz pečice, pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladijo, in postrežemo z rukolo.