© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Koromačeva rižota z limono

Najboljša kremna rižota

Koromačeva rižota z limono

Najboljša kremna rižota

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI136000_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 velik koromač
  • 1 žlica + košček masla
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 sesekljan strok česna
  • 150 g riža
  • 1,7 dl belega vina
  • 5,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • lupinica 1 limone
  • 25 g parmezana
  • sol
  • poper
Gordon Ramsay_svinjska potrebusina in zametna omaka

3 načini za zgostitev omak in juh

Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Sestavine

  • 1 velik koromač
  • 1 žlica + košček masla
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 sesekljan strok česna
  • 150 g riža
  • 1,7 dl belega vina
  • 5,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • lupinica 1 limone
  • 25 g parmezana
  • sol
  • poper

Postopek

1

Koromačeve vršičke odrežemo, nasekljamo in shranimo. Dno koromača odrežemo in zavržemo, zunanje plasti koromača ločimo od notranjih in jih sesekljamo. Segrejemo žlico masla in na njem pražimo čebulo, česen in sesekljan koromač tako dolgo, da se vse zmehča, vendar se ne obarva.

2

Dodamo riž in mešamo eno minuto. Prilijemo skoraj vse vino in pustimo, da alkohol izhlapi. Postopoma dodajamo po eno zajemalko jušne osnove naenkrat in mešamo, da se vpije, nato dodamo novo zajemalko jušne osnove in nadaljujemo tako dolgo, da se riž zmehča (0,5 dl jušne osnove prihranimo za dušenje koromača).

3

Medtem preostali del koromača narežemo na rezine in jih na koščku masla popečemo, da se lepo obarvajo. Prilijemo 0,5 dl jušne osnove in preostalo vino ter koromač dušimo do mehkega.

4

V kuhano rižoto vmešamo na tanke rezance narezano limonovo lupino in parmezan. Solimo in popramo, rižoto odstavimo z ognja in pustimo pokrito 2 minuti. Nato jo razdelimo v 2 krožnika ali skodeli, obložimo z dušenim koromačem in po želji potresemo s prihranjenim koromačevim zelenjem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.