
Koromačeva rižota z limono
Najboljša kremna rižota
Koromačeva rižota z limono
Najboljša kremna rižota

Sestavine
- 1 velik koromač
- 1 žlica + košček masla
- 1 sesekljana čebula
- 1 sesekljan strok česna
- 150 g riža
- 1,7 dl belega vina
- 5,5 dl zelenjavne jušne osnove
- lupinica 1 limone
- 25 g parmezana
- sol
- poper

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 velik koromač
- 1 žlica + košček masla
- 1 sesekljana čebula
- 1 sesekljan strok česna
- 150 g riža
- 1,7 dl belega vina
- 5,5 dl zelenjavne jušne osnove
- lupinica 1 limone
- 25 g parmezana
- sol
- poper
Postopek
Koromačeve vršičke odrežemo, nasekljamo in shranimo. Dno koromača odrežemo in zavržemo, zunanje plasti koromača ločimo od notranjih in jih sesekljamo. Segrejemo žlico masla in na njem pražimo čebulo, česen in sesekljan koromač tako dolgo, da se vse zmehča, vendar se ne obarva.
Dodamo riž in mešamo eno minuto. Prilijemo skoraj vse vino in pustimo, da alkohol izhlapi. Postopoma dodajamo po eno zajemalko jušne osnove naenkrat in mešamo, da se vpije, nato dodamo novo zajemalko jušne osnove in nadaljujemo tako dolgo, da se riž zmehča (0,5 dl jušne osnove prihranimo za dušenje koromača).
Medtem preostali del koromača narežemo na rezine in jih na koščku masla popečemo, da se lepo obarvajo. Prilijemo 0,5 dl jušne osnove in preostalo vino ter koromač dušimo do mehkega.
V kuhano rižoto vmešamo na tanke rezance narezano limonovo lupino in parmezan. Solimo in popramo, rižoto odstavimo z ognja in pustimo pokrito 2 minuti. Nato jo razdelimo v 2 krožnika ali skodeli, obložimo z dušenim koromačem in po želji potresemo s prihranjenim koromačevim zelenjem.