
Pečen piščanec z rožmarinom in limono
Pečen piščanec z rožmarinom in limono

Sestavine
- 20 g svežega rožmarina
- 3 žlice masla
- 1 strok česna
- 1 limona
- ½ majhnega rdečega čilija
- 1 piščanec, težak približno 1,25 kg
- 4 srednje veliki korenčki

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.

Joe Zavala vas nauči veščin pravega BBQ
V Slovenijo avgusta prihaja znameniti pitmaster iz Teksasa, hišni chef ekip Dallas Mavericks in Dallas Cowboys Joe Zavala. Svoje BBQ mojstrstvo bo pokazal na festivalu Wild West Fest On Fire 2025.
Sestavine
- 20 g svežega rožmarina
- 3 žlice masla
- 1 strok česna
- 1 limona
- ½ majhnega rdečega čilija
- 1 piščanec, težak približno 1,25 kg
- 4 srednje veliki korenčki
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Česen stremo. Naribamo limonovo lupinico in nato limono razpolovimo. Čiliju odstranimo semena in ga nasekljamo. Lističe dveh vejic rožmarina zelo drobno sesekljamo in jih zmešamo z dvema žlicama masla, česnom, limonovo lupinico in čilijem. Kožo piščanca previdno dvignemo in meso na obeh straneh premažemo z masleno mešanico. Preostalo maslo namažemo po zunanji površini piščanca. Piščanca nadevamo z limono.
Piščanca skupaj z očiščenim korenjem položimo na rešetko, ki smo jo postavili v srednje velik pekač. Meso začinimo in posipamo s preostalim rožmarinom. Piščanca pečemo 1 uro in 10 minut ali tako dolgo, da so njegovi sokovi bistri, ko zabodemo v meso. Meso vzamemo iz pečice in ga pustimo 10 minut počivati, preden ga razrežemo. Postrežemo ga na pladnju s korenjem in skodelico sokov, ki so se nabrali pri peki.
Nasvet
Solata
K piščancu lahko postrežete okusno solato. Hrustljave solatne liste zmešajte z nekaj pečene rdeče paprike in s črnimi olivami. Posujte z nekaj žlicami praženih pinjol in zabelite z oljčnim oljem in rdečim vinskim kisom.
Hitra zelena omaka
Nasekljajte pest peteršilja in ga zmešajte z 1 žlico kaper, 1 drobno nasekljano šalotko, 1 žlico balzamičnega kisa in 2 žlicama ekstra deviškega oljčnega olja, solite in poprajte.