© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Preprosta karamelna torta

Odlična karamelna torta za rojstni dan!

Preprosta karamelna torta

Odlična karamelna torta za rojstni dan!

Čas priprave 1 h + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 12–14 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Preprosta karamelna torta

Sestavine

  • 225 g zmehčanega soljenega masla in še malo za modla
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 100 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 4 velika jajca
  • 225 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 žlici mleka

krema

  • 200 g zmehčanega soljenega masla
  • 400 g sladkorja v prahu (najbolje rjavega, če ga dobimo, saj prispeva zlato barvo in karamelast okus)
  • 70 g karamelne omake

ko postrežemo

  • 3 žlice karamelne omake
  • koščki mehkih karamelnih bonbonov ali čokolade
moj naj recept19.jpg

Osvežilen recept: kumarična juha igralke Lučke Počkaj

»Kuham, kolikor je potrebno, saj kuhanje ni moja največja strast. Vendar sem zaradi različnih netolerantnosti zelo pozorna na prehrano in skušam čim večkrat sama pripraviti obroke. Najraje imam kaj preprostega, kot je denimo osvežilna kumarična juha, ki jo lahko pojemo toplo ali hladno,« razkriva igralka Lučka Počkaj.

Sestavine

  • 225 g zmehčanega soljenega masla in še malo za modla
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 100 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 4 velika jajca
  • 225 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 žlici mleka

krema

  • 200 g zmehčanega soljenega masla
  • 400 g sladkorja v prahu (najbolje rjavega, če ga dobimo, saj prispeva zlato barvo in karamelast okus)
  • 70 g karamelne omake

ko postrežemo

  • 3 žlice karamelne omake
  • koščki mehkih karamelnih bonbonov ali čokolade

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Dva modla za torte premera 20 cm namažemo z maslom in ju obložimo s papirjem za peko.

2

Moko zmešamo s pecilnim praškom. V drugi skledi maslo in obe vrsti sladkorja nekaj minut stepamo z električnim mešalnikom, da nastane svetlejša in penasta zmes. Dodamo vaniljo in jajca; jajca dodajamo vsako posebej izmenjaje z žlico moke. Vsakokrat dobro zmešamo, preden dodamo naslednje jajce in žlico moke. Dodamo preostalo moko in mleko. Maso razdelimo v modla in pečemo 25 do 30 minut, da se biskvit zlato rjavo obarva, se ob pritisku vrne nazaj v prvotni položaj in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pečena biskvita naj se nekaj minut ohlajata v modlih, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladita.

3

Medtem pripravimo kremo. Maslo in sladkor v prahu damo v skledo in nekaj minut stepamo, da nastane svetla in zračna zmes. Z metlico na hitro vmešamo karamelno omako in po potrebi dodamo 1 žlico vrele vode, če je masa pregosta. Preden sestavimo torto, počakamo, da se biskvita do konca ohladita, sicer se bo krema stopila.

4

En biskvit premažemo s polovico kreme in nanjo položimo drugi biskvit. Preostalo kremo nadevamo po vrhu torte in jo razmažemo z nožem ali hrbtno stranjo žlice. Do postrežbe shranimo na hladno. Preden postrežemo, torto pokapamo s 3 žlicami karamelne omake (če je omaka malce prečvrsta, jo na hitro pogrejemo v mikrovalovni pečici), tako da je nekaj steče čez rob torte, če nam je tako všeč. Okrasimo še s koščki mehkih karamelnih bonbonov ali čokolade in postrežemo. Za rojstni dan pa lahko dodamo še jedilne bleščice in svečke!

Za ljubitelje čokolade

Ljubitelji čokolade v testo dodamo 3 žlice kakava, sestavljeno torto pa pred postrežbo pokapamo s stopljeno in ohlajeno čokolado namesto s karamelno omako. Torto lahko okrasimo tudi s sesekljanimi oreški ali užitnimi cvetlicami.

Nasvet

Namesto soljenega masla lahko uporabimo tudi navadno (nesoljeno) maslo in sol dodamo posebej. Na 200 g masla vzamemo približno ½ žličke soli, ki jo temeljito stepemo z drugimi sestavinami.

 

Nasvet

Recept za karamelno omako poiščite tukaj.

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.