
Rezanci z rakci in gremolato
Gremolata- omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna
Rezanci z rakci in gremolato
Gremolata- omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna

Sestavine
- 180 g rezancev (tagliatelle)
- 1 velik strok česna
- naribana lupinica 1 limone
- sok ½ limone
- ½ šopka peteršilja
- velika pest rukole
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 200 g surovih očiščenih rakovih repkov
- košček masla in malo oljčnega olja za peko rakcev
- dober ščep zdrobljenega suhega čilija
- sol
- poper
Preberite tudi

Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik
Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu.

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.
Sestavine
- 180 g rezancev (tagliatelle)
- 1 velik strok česna
- naribana lupinica 1 limone
- sok ½ limone
- ½ šopka peteršilja
- velika pest rukole
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 200 g surovih očiščenih rakovih repkov
- košček masla in malo oljčnega olja za peko rakcev
- dober ščep zdrobljenega suhega čilija
- sol
- poper
Postopek
Testenine skuhamo v slanem kropu po navodilih z embalaže, da so al dente.
Medtem olupimo česen in naredimo omako gremolata.* V kuhinjskem strojčku drobno sesekljamo česen, peteršilj skupaj s stebelci, naribano limonovo lupinico in rukolo. Obilno začinimo s soljo in poprom, dodamo oljčno olje in limonov sok ter vse zmešamo v sočno gladko pasto.
V ponvici stopimo maslo s kančkom oljčnega olja, dodamo rakce in jih hitro popečemo z vseh strani. Začinimo s čilijem in pečemo še minuto, da so rakci pečeni.
Testenine odcedimo, jih vrnemo v posodo, v kateri so se kuhale, dodamo gremolato in rakce ter dobro premešamo. Razdelimo na dva krožnika in postrežemo.
Nasvet
Gremolata je milanska zeliščna omaka. Običajno je sestavljena iz peteršilja, česna, limonove lupine in oljčnega olja. V našo gremolato smo dali tudi rukolo, v nekaterih različicah vsebuje tudi na drobno nasekljan filet slanega inčuna.