
Ratatouille z jajcem
V tem času zorijo ravno pravšnje vrtnine, da lahko iz njih pripravimo tako krasno jed, kot je ratatuj. Ne veste, kaj je to? Ena najbolj živopisnih poletnih jedi na tem koncu sveta, ki si jo lahko pripravite skoraj izključno s tem, kar ponuja vaš zelenjavni vrt.
Ratatouille z jajcem
V tem času zorijo ravno pravšnje vrtnine, da lahko iz njih pripravimo tako krasno jed, kot je ratatuj. Ne veste, kaj je to? Ena najbolj živopisnih poletnih jedi na tem koncu sveta, ki si jo lahko pripravite skoraj izključno s tem, kar ponuja vaš zelenjavni vrt.

Izjemno priljubljen je med vegetarijanci in tistimi, ki pazijo na svojo linijo, saj v osnovni različici ni redilen, je pa zelo hranljiv. Konec koncev ga lahko posujemo s sirom in gratiniramo, če želimo bolj kalorično kosilo.
Ratatuj, v izvirniku ratatouille, je tradicionalna specialiteta, ki jo pripravljajo na jugu Francije, zlasti v Provansi, iz paprike, bučk, jajčevcev, paradižnika, čebule … Njegovo ime bi lahko prevedli tudi kot pretresenka. Najpogostejši različici sta zloženka iz enakomerno narezanih rezin ter enolončnica. Naj vam ratatuj ne »rata« tuj!
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 g šunke v kosu
- 1 čebula
- 4 rdeče paprike
- 1 jajčevec
- 1 bučka
- 2 stroka česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 1 šopek peteršilja
- 3 ali 4 jajca

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 200 g šunke v kosu
- 1 čebula
- 4 rdeče paprike
- 1 jajčevec
- 1 bučka
- 2 stroka česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 1 šopek peteršilja
- 3 ali 4 jajca
Postopek
Paprike, jajčevec in bučko očistimo ter narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.
V veliki ponvi segrejemo oljčno olje. Dodamo na kocke narezano šunko ter sesekljano čebulo in na kratko prepražimo.
Nato dodamo narezano zelenjavo in česen. Začinimo s kuminom in soljo ter na kratko popražimo. Dodamo paradižnik in kuhamo približno 15 minut.
V zmes naredimo jamice in vanje previdno ubijemo jajca. Ponev pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo nekaj minut, da beljaki zakrknejo, rumenjaki pa ostanejo tekoči. Pred postrežbo okrasimo s peteršiljem.
Nasvet
Konzervirani paradižnik je zunaj sezone vedno boljša izbira kot sveži.
Nasvet
Po zadnjih raziskavah jajca ne vplivajo bistveno na višino holesterola.