
Lazanja z mesom in blitvo
Lazanja je sočna specialiteta in ena najbolj priljubljenih jedi italijanske kuhinje. Pripravimo jo lahko z različnimi nadevi.
Lazanja z mesom in blitvo
Lazanja je sočna specialiteta in ena najbolj priljubljenih jedi italijanske kuhinje. Pripravimo jo lahko z različnimi nadevi.

Lazanja je sicer ena najstarejših vrst sušenih testenin, torej zelo široki, ravni in tenki listi testa. Istoimenska italijanska jed pa je sestavljena iz plasti lazanje, ki jih nalagamo izmenično z nadevi, kot so ragu, bešamel, zelenjava, sir ter omake in začimbe.
Najbolj razširjena je klasična mesna lazanja, priljubljene pa so tudi gobova, špinačna in druge različice, ki so lahko mešane.
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- oljčno olje
- 400 g mlete govedine
- 400 g paradižnika iz pločevinke
- 6 vejic timijana + za okras
- sol in poper
- 80 g masla
- 40 g gladke moke
- 8 dl mleka
- 500 g blitve
- 6 večjih listov testa za lazanjo (odvisno od velikosti)
- 200 g mocarele
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- oljčno olje
- 400 g mlete govedine
- 400 g paradižnika iz pločevinke
- 6 vejic timijana + za okras
- sol in poper
- 80 g masla
- 40 g gladke moke
- 8 dl mleka
- 500 g blitve
- 6 večjih listov testa za lazanjo (odvisno od velikosti)
- 200 g mocarele
Postopek
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V globlji ponvi na oljčnem olju prepražimo meso. Nato dodamo čebulo in česen ter skupaj pražimo še 10 minut.
V ponev dodamo paradižnik in lističe timijana, solimo, popramo ter počasi kuhamo 20 minut.
V manjši kozici pripravimo bešamel, tako da stopimo maslo in dodamo moko ter jo rahlo prepražimo. Nato prilijemo mleko in kuhamo približno 20 minut, da se zgosti. Solimo in popramo po okusu.
Blitvo očistimo in sesekljamo, nato pa popražimo v naoljeni ponvi.
Po dnu pekača razporedimo malo bešamela, čez položimo liste testa, nato dodamo plast blitve in približno tretjino mesa. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Po vrhu razporedimo preostalo testo in ga prelijemo z bešamelom.
Mocarelo naribamo ali narežemo na tanke rezine in jo razporedimo po vrhu lazanje. Lazanjo pečemo pri 180 °C približno 45 minut. Po peki pustimo, da se nekoliko ohladi, pred postrežbo pa jo okrasimo z vejicami timijana.