
Španski paradižnikov gaspačo
V poletni vročini le redkokoga veseli stati ob štedilniku in kuhati kosilo. A zakaj sploh bi? Iz sveže zelenjave in zelišč lahko urno in preprosto pripravimo hladno pojedino, ki se bo prilegla kot le kaj.
Španski paradižnikov gaspačo
V poletni vročini le redkokoga veseli stati ob štedilniku in kuhati kosilo. A zakaj sploh bi? Iz sveže zelenjave in zelišč lahko urno in preprosto pripravimo hladno pojedino, ki se bo prilegla kot le kaj.

Ena najprikladnejših jedi takšne vrste je gaspačo, slovita andaluzijska hladna juha iz paradižnika, kumar, paprike, čebule, oljčnega olja in kisa ter kock starega kruha. Včasih so sestavine stolkli v možnarju, danes jo pripravimo v mešalniku in čez noč postavimo v hladilnik. Pravijo ji tudi tekoča solata in največkrat jo postrežejo s koščki popečenega kruha, lahko tudi z rezinami pršuta.
Gostejša in nasitnejša različica gaspača je salmorejo, ki izvira iz Cordobe. Pripravijo ga le s paradižnikom, brez kumar in paprike, dodajo pa kar 200 g belega kruha in 1 dl oljčnega olja na kilogram paradižnika. Zelo gosto juho, podobno pireju, obvezno postrežejo z rezinami pršuta in kuhanimi jajci.
Nad gaspačem je bil med drugim navdušen tudi sloviti pisatelj Miguel de Cervantes, ki osvežilno poletno specialiteto omenja v svojem najbolj poznanem delu Don Kihot.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 800 g paradižnika
- 1 kumara
- 1 zelena paprika
- 1 rdeča paprika
- 50 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 20 ml vinskega kisa
- sol in poper
Za okras
- 200 g raznobarvnih češnjevih paradižnikov
- sveža bazilika
- timijan
Preberite tudi

7 solat, ki vas bodo nasitile
Šunka je kraljica velikonočne pojedine, a ob vsej jajcih in sladkih dobrotah prija tudi nekaj svežega, pomladnega. Solate, seveda!

7 trikov za uspešno peko na žaru
Sezona peke na žaru je že v polnem razmahu, zato smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov za to prijetno kuharsko dejavnost!

Novi recepti z divjimi šparglji
Odkrijte nove recepte z divjimi šparglji: italijanska farinata, divja lazanja in pršutove košarice. Zbrali smo tudi nasvete za nabiranje v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 800 g paradižnika
- 1 kumara
- 1 zelena paprika
- 1 rdeča paprika
- 50 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 20 ml vinskega kisa
- sol in poper
Za okras
- 200 g raznobarvnih češnjevih paradižnikov
- sveža bazilika
- timijan
Postopek
Paprike, jajčevec in bučko očistimo ter narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.
V veliki ponvi segrejemo oljčno olje. Dodamo na kocke narezano šunko ter sesekljano čebulo in na kratko prepražimo.
Nato dodamo narezano zelenjavo in česen. Začinimo s kuminom in soljo ter na kratko popražimo. Dodamo paradižnik in kuhamo približno 15 minut.
V zmes naredimo jamice in vanje previdno ubijemo jajca. Ponev pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo nekaj minut, da beljaki zakrknejo, rumenjaki pa ostanejo tekoči. Pred postrežbo okrasimo s peteršiljem.