
Ratatuj
Ratatuj

Sestavine
- 2 srednje veliki čebuli
- 450 g paradižnika
- 1 vejica timijana
- 1 vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 125 g oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 rdeči papriki
- 1 velik jajčevec
- 3 srednje velike bučke
- 1,5 žličke zdrobljenih koriandrovih
- semen
- sol in poper
- sesekljani listi koriandra in peteršilja za posip
- oljčno olje za pokapanje

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 2 srednje veliki čebuli
- 450 g paradižnika
- 1 vejica timijana
- 1 vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 125 g oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 rdeči papriki
- 1 velik jajčevec
- 3 srednje velike bučke
- 1,5 žličke zdrobljenih koriandrovih
- semen
- sol in poper
- sesekljani listi koriandra in peteršilja za posip
- oljčno olje za pokapanje
Postopek
Najprej pripravimo paradižnikovo omako. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo, razrežemo na četrtine in izločimo semena. Grobo ga sesekljamo. Rožmarin, timijan in lovorov list s kuhinjsko vrvico povežemo v šopek.
V globoki kozici segrejemo 2 žlici olja in na nizki temperaturi pražimo čebulo 12 do 15 minut, da se zmehča, vendar ne spremeni barve, nato dodamo česen in še malo popražimo. Občasno premešamo. Dodamo paradižnik in zeliščni šopek ter nepokrito kuhljamo 20 do 25 minut. Občasno premešamo, medtem pa pripravimo drugo zelenjavo.
Papriki očistimo in narežemo na 2,5- centimetrske kose. Tudi bučke in jajčevec narežemo na enako velike kose.
V ponvi segrejemo tretjino preostalega olja in na najvišji temperaturi pražimo papriko 5 minut, da se zmehča in začne rjaveti, nato jo preložimo v skledo. V ponev dodamo naslednjo tretjino olja in 5 minut tako kot papriko pražimo jajčevec. (Ne dodajajte olja, tudi če se vam zdi, da bi ga bilo dobro doliti; nujno je le še na – prej mešati jajčevce, ker že na začetku vpijejo olje.) Preložimo jih k paprikam in v ponev vlijemo preostalo olje, na katerem 5 minut pražimo bučke, da se zlato obarvajo. Pogosto jih premešamo.
Vso zelenjavo vmešamo v paradižnikovo omako, dodamo zdrobljen koriander, pokrijemo in dušimo 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča, vendar ne sme razpasti. Solimo, popramo in odstranimo zeliščni šopek. Pred postrežbo vmešamo še nasekljan koriander in peteršilj, pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo s hrustljavim kruhom.