
Sestavine
- ½ zvrhane žličke koromačevih semen
- tanko obrezana lupinica ½ pomaranče (uporabimo lupilnik za zelenjavo)
- tanko obrezana lupinica ½ limone
- 2 lovorova lista
- 3 vejice rožmarina
- 3 srednje veliki suhi rdeči čiliji
- 250 g odcejenih mešanih oliv (s koščico)
- ½ dl oljčnega olja
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- ½ zvrhane žličke koromačevih semen
- tanko obrezana lupinica ½ pomaranče (uporabimo lupilnik za zelenjavo)
- tanko obrezana lupinica ½ limone
- 2 lovorova lista
- 3 vejice rožmarina
- 3 srednje veliki suhi rdeči čiliji
- 250 g odcejenih mešanih oliv (s koščico)
- ½ dl oljčnega olja
Postopek
Segrejemo veliko ponev (brez maščobe), dodamo koromačeva semena in jih pražimo 1 do 2 minuti, da zadišijo. Dodamo pomarančno in limonovo lupinico, lovor, rožmarin in čilije, ki smo jih razpolovili, jim odstranili semena in jih grobo nasekljali, ter pražimo še 30 sekund. Dodamo olive in oljčno olje, dobro premešamo in kuhamo 1 do 2 minuti, nato ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se olive ohladijo v ponvi, preden jih postrežemo. Tako pripravljene olive se v hladilniku obdržijo do 1 teden – preden jih ponudimo, jih ogrejemo na sobno temperaturo.
Nasvet
To preprosto jed, ki jo postrežejo kot enega od tapasov, lahko pripravimo precej vnaprej – dlje se olive marinirajo, več okusov vsrkajo. Pomembno pa je, da si priskrbimo čim bolj kakovostne olive, vložene v oljčnem olju!