
Pšenična »rižota« s piščancem in zelenjavo
Pšenična »rižota« s piščancem in zelenjavo

Sestavine
- 2–3 kosi piščančjih filejev (pribl. 300 g)
- 2 žlici masla
- 1–2 žlici olja
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 2–3 stroki česna
- 1 žlica posušenih zelišč (ali 1 žlica nasekljanega svežega luštreka in 1 žlica nasekljanega zelenja zelene)
- 200 g kuhane pšenice (skuhamo po navodilu z ovitka)
- 1,25 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- kajenski poper (po želji)

7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.
Sestavine
- 2–3 kosi piščančjih filejev (pribl. 300 g)
- 2 žlici masla
- 1–2 žlici olja
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 2–3 stroki česna
- 1 žlica posušenih zelišč (ali 1 žlica nasekljanega svežega luštreka in 1 žlica nasekljanega zelenja zelene)
- 200 g kuhane pšenice (skuhamo po navodilu z ovitka)
- 1,25 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- kajenski poper (po želji)
Postopek
Piščančje meso narežemo na 2 x 2 cm velike kocke. V ponvi jih počasi popečemo na maslu in olju do lepe rjave barve.
Medtem operemo papriko, odstranimo semenje in bele kožice, paprikovo meso pa narežemo na kocke. K mesu dodamo narezano papriko in drobno nasekljan česen. Vse skupaj pečemo 5 do 10 minut; po želji dodamo sedaj tudi posušena zelišča.
Primešamo že prej kuhano pšenico in kislo smetano. Če želimo dodati sveža zelišča, jih sedaj vmešamo skupaj z nasekljanim peteršiljem. Jed začinimo s soljo in ščepcem kajenskega popra ter ponudimo.