
Presni sir iz makadamije z bazilikinim pestom
Presni sir iz makadamije z bazilikinim pestom

Sestavine
sir
- 270 g oreškov makadamije
- 0,3 dl tekočega probiotika ali 1 žlička probiotika v prahu
- limonov sok
- kvasovi kosmiči
- sol
- voda
pesto
- 50 g bazilike
- 35 g pinjol
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke soli
- ½ stroka česna
- poper
- 1 žlica kvasovih kosmičev
- ½ žličke limonovega soka

Preprosti beljakovinski mafini so odlična izbira za zajtrk
Namesto da znova izberete enolične granoline tablice, začnite dan s krhkimi domačimi mafini, polnimi beljakovin in malo sladkorja.

Affogato: preprosta poletna kavna sladica, na katero prisegajo Italijani
Italijani že dolgo znajo združiti najboljše iz sveta kave in sladic. Ena najpreprostejših, a hkrati bolj zapeljivih kombinacij je 'affogato al caffè' – kepica sladoleda v vročem espressu.

Recept za najljubšo jed novega papeža
Prvi prah po izbiranju novega papeža se je že polegel, zdaj na plano prihajajo zanimivosti iz njegovega življenja. Kaj mu gre v slast? Lomo saltado.
Sestavine
sir
- 270 g oreškov makadamije
- 0,3 dl tekočega probiotika ali 1 žlička probiotika v prahu
- limonov sok
- kvasovi kosmiči
- sol
- voda
pesto
- 50 g bazilike
- 35 g pinjol
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke soli
- ½ stroka česna
- poper
- 1 žlica kvasovih kosmičev
- ½ žličke limonovega soka
Postopek
Makadamijo namakamo 4 ure oziroma čez noč, odcedimo in skupaj z vodo in probiotiki zmeljemo v visokohitrostnem mešalniku v gladko zmes. Dodamo toliko vode, da se oreščki zmeljejo v gladko zmes. Zmes zavijemo v gazo, postavimo v cedilko ter obtežimo toliko, da skozi gazo odteka voda in ne zmes (obtežimo lahko s skledo, ki jo napolnimo z vodo). Pustimo na sobni temperaturi vsaj 24 ur. Naslednji dan odvijemo sir iz gaze in v multipraktiku zmešamo s soljo, kvasnimi kosmiči in limonovim sokom.
Vse sestavine za pesto z meljemo v multipraktiku v srednje grobe koščke. Okrogli modelček do polovice napolnimo s sirom, na katerega nadevamo pesto in do vrha dopolnimo s sirom. Nato z žličko previdno iztisnemo sir iz modelčka in ga postavimo v nepredušno zaprto posodo v hladilnik, da se strdi. Tako pripravljen sir lahko v zaprti posodi hranimo en teden.