
Presni sir iz makadamije z bazilikinim pestom
Presni sir iz makadamije z bazilikinim pestom

Sestavine
sir
- 270 g oreškov makadamije
- 0,3 dl tekočega probiotika ali 1 žlička probiotika v prahu
- limonov sok
- kvasovi kosmiči
- sol
- voda
pesto
- 50 g bazilike
- 35 g pinjol
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke soli
- ½ stroka česna
- poper
- 1 žlica kvasovih kosmičev
- ½ žličke limonovega soka

7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.
Sestavine
sir
- 270 g oreškov makadamije
- 0,3 dl tekočega probiotika ali 1 žlička probiotika v prahu
- limonov sok
- kvasovi kosmiči
- sol
- voda
pesto
- 50 g bazilike
- 35 g pinjol
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke soli
- ½ stroka česna
- poper
- 1 žlica kvasovih kosmičev
- ½ žličke limonovega soka
Postopek
Makadamijo namakamo 4 ure oziroma čez noč, odcedimo in skupaj z vodo in probiotiki zmeljemo v visokohitrostnem mešalniku v gladko zmes. Dodamo toliko vode, da se oreščki zmeljejo v gladko zmes. Zmes zavijemo v gazo, postavimo v cedilko ter obtežimo toliko, da skozi gazo odteka voda in ne zmes (obtežimo lahko s skledo, ki jo napolnimo z vodo). Pustimo na sobni temperaturi vsaj 24 ur. Naslednji dan odvijemo sir iz gaze in v multipraktiku zmešamo s soljo, kvasnimi kosmiči in limonovim sokom.
Vse sestavine za pesto z meljemo v multipraktiku v srednje grobe koščke. Okrogli modelček do polovice napolnimo s sirom, na katerega nadevamo pesto in do vrha dopolnimo s sirom. Nato z žličko previdno iztisnemo sir iz modelčka in ga postavimo v nepredušno zaprto posodo v hladilnik, da se strdi. Tako pripravljen sir lahko v zaprti posodi hranimo en teden.