
Sestavine
- 500 g pirine moke
- pribl. 2,5 dl mleka
- 75 g medu
- 90 g masla
- 40 g kvasa
- 2 rumenjaka
- malo soli
- naribana limonova lupinica
- marmelada za polnilo (češpljeva, marelična ali jagodna)
- maslo za premaz
- sladkor v prahu za posip

7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.
Sestavine
- 500 g pirine moke
- pribl. 2,5 dl mleka
- 75 g medu
- 90 g masla
- 40 g kvasa
- 2 rumenjaka
- malo soli
- naribana limonova lupinica
- marmelada za polnilo (češpljeva, marelična ali jagodna)
- maslo za premaz
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V mleku raztopimo kvas in sol. Dodamo pirino moko, limonovo lupinico, med, razpuščeno maslo in rumenjaka. Vse sestavine zgnetemo v bolj mehko testo, ga pokrijemo in pustimo, da vzhaja približno 20 minut. Pečico segrejemo na 170 °C.
Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v kvadrat velikosti približno 30 x 30 cm. Razrežemo ga na 5 x 5 cm velike kvadrate in na vsakega položimo kupček marmelade. Vogalčke stisnemo tako, da marmelada ne bo iztekla. Buhteljne premažemo z razpuščenim maslom in jih z robovi navzdol zložimo v pekač.
Vzhajane buhteljne pustimo jih vzhajati 30 do 35 minut. Postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 35 minut. Pečene buhteljne še vroče premažemo z razpuščenim maslom in še tople razdelimo na posamezne kose. Preden buhteljne ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.