
Medena torta
Piernik
Medena torta
Piernik

Klasičen poljski medeno-ingverjev kolač nadevajmo s slivovo marmelado in oblijmo s čokolado, za posebno slavnosten učinek pa ga posujmo še z jedilnim zlatim prahom.
Sestavine
- 140 g masla
- 300 g bistrega medu
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 375 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žličke mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- ¼ žličke mletega muškatnega oreška
- ¼ žličke mletega popra
- 3 velika jajca
- maslo za model
nadev in glazura
- 200 g slivove marmelade
- 2,25 dl sladke smetane
- 140 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 3 žlice bistrega medu
- jedilni zlati prah (po želji)

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.
Sestavine
- 140 g masla
- 300 g bistrega medu
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 375 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žličke mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- ¼ žličke mletega muškatnega oreška
- ¼ žličke mletega popra
- 3 velika jajca
- maslo za model
nadev in glazura
- 200 g slivove marmelade
- 2,25 dl sladke smetane
- 140 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 3 žlice bistrega medu
- jedilni zlati prah (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Globok okrogel model za torte s premerom 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Med, sladkor in maslo damo v srednje veliko kozico in jih na srednji temperaturi kuhamo, da se popolnoma stopijo. Kozico odstavimo in ohladimo. Moko, pecilni prašek in začimbe damo v večjo skledo in premešamo.
Ko se tekočina v kozici ohladi, vanjo vtepemo jajca in vse skupaj prelijemo po suhih sestavinah. Dobro premešamo, da dobimo gladko testo, ne smemo pa mešati preveč, saj lahko biskvit postane presuh. Maso zlijemo v pripravljen model in jo v pečici pečemo 50 do 55 minut, da naraste in je lesena palčka, s katero naredimo preizkus, suha, ko jo potegnemo iz sredine biskvita. Biskvit 20 minut hladimo v modlu, nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Ko se biskvit ohladi, ga z velikim nazobčanim nožem narežemo na tri oblate. Spodnja dva oblata premažemo z marmelado in sestavimo torto. Pripravimo glazuro. Smetano, nasekljano čokolado in med damo v srednje veliko ponev in na srednji temperaturi segrejemo, da se čokolada stopi in dobimo gladko, tekočo maso. Torto postavimo na rešetko, rešetko pa na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Torto po celotni površini prelijemo z glazuro. Z lopatico jo previdno prenesemo na servirni krožnik in pustimo, da se glazura strdi. Torto lahko okrasimo z zlatimo prahom. Neoblita torta zdrži 5 dni, oblito moramo porabiti v 3 dneh. Torto hranimo v hladilniku. Preden jo postrežemo, jo vzamemo iz hladilnika in ponudimo na sobni temperaturi.