
Medena torta
Piernik
Medena torta
Piernik

Klasičen poljski medeno-ingverjev kolač nadevajmo s slivovo marmelado in oblijmo s čokolado, za posebno slavnosten učinek pa ga posujmo še z jedilnim zlatim prahom.
Sestavine
- 140 g masla
- 300 g bistrega medu
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 375 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žličke mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- ¼ žličke mletega muškatnega oreška
- ¼ žličke mletega popra
- 3 velika jajca
- maslo za model
nadev in glazura
- 200 g slivove marmelade
- 2,25 dl sladke smetane
- 140 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 3 žlice bistrega medu
- jedilni zlati prah (po želji)

Tri nepozabne sredozemske jedi po receptih Jamieja Oliverja
Bi si želeli navdušili z recepti Jamia Oliverja? Pa poglejmo, kako pripraviti tri preproste sredozemske jedi iz le petih sestavin.

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

8 idej za kosilo v eni ponvi
Od zajtrka do večerje - naredite slasten obrok za vso družino v samo eni ponvi. Našli smo recepte, ki umažejo malo posode, a ponudijo veliko okusov.
Sestavine
- 140 g masla
- 300 g bistrega medu
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 375 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žličke mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- ¼ žličke mletega muškatnega oreška
- ¼ žličke mletega popra
- 3 velika jajca
- maslo za model
nadev in glazura
- 200 g slivove marmelade
- 2,25 dl sladke smetane
- 140 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 3 žlice bistrega medu
- jedilni zlati prah (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Globok okrogel model za torte s premerom 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Med, sladkor in maslo damo v srednje veliko kozico in jih na srednji temperaturi kuhamo, da se popolnoma stopijo. Kozico odstavimo in ohladimo. Moko, pecilni prašek in začimbe damo v večjo skledo in premešamo.
Ko se tekočina v kozici ohladi, vanjo vtepemo jajca in vse skupaj prelijemo po suhih sestavinah. Dobro premešamo, da dobimo gladko testo, ne smemo pa mešati preveč, saj lahko biskvit postane presuh. Maso zlijemo v pripravljen model in jo v pečici pečemo 50 do 55 minut, da naraste in je lesena palčka, s katero naredimo preizkus, suha, ko jo potegnemo iz sredine biskvita. Biskvit 20 minut hladimo v modlu, nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Ko se biskvit ohladi, ga z velikim nazobčanim nožem narežemo na tri oblate. Spodnja dva oblata premažemo z marmelado in sestavimo torto. Pripravimo glazuro. Smetano, nasekljano čokolado in med damo v srednje veliko ponev in na srednji temperaturi segrejemo, da se čokolada stopi in dobimo gladko, tekočo maso. Torto postavimo na rešetko, rešetko pa na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Torto po celotni površini prelijemo z glazuro. Z lopatico jo previdno prenesemo na servirni krožnik in pustimo, da se glazura strdi. Torto lahko okrasimo z zlatimo prahom. Neoblita torta zdrži 5 dni, oblito moramo porabiti v 3 dneh. Torto hranimo v hladilniku. Preden jo postrežemo, jo vzamemo iz hladilnika in ponudimo na sobni temperaturi.