
Omleta z borovnicami in pistacijami
Palačinki podobna jed iz stepenih jajc, v katera so navadno vmešani različni dodatki, je po imenu francoskega izvora.
Omleta z borovnicami in pistacijami
Palačinki podobna jed iz stepenih jajc, v katera so navadno vmešani različni dodatki, je po imenu francoskega izvora.

Francosko ime omelette pa izvira iz besede lemelle, kar pomeni lamela, tanka plošča. Je pa res, da omlete po navadi niso ravno tanke, ampak se bohotijo z bogatim nadevom. Tudi omleta je jed, ki jo lahko pripravimo z najrazličnejšimi dodatki ter na slani ali sladki način.
Pri nas je med omletami najbolj poznana pohorska. Gre za sladico veličastnega videza, ki si jo leta 1950 prvi zamislil kuhar Viljem Račič v Železničarskem domu na Pohorju. Nežno testo je nadeval z gozdnimi sadeži in smetano ter ga aromatiziral z mentolovim in vaniljevim likerjem.
Sestavine
- 8 jajc
- 2 žlici sladke smetane
- 40 g sladkorja
- 1 žlica moke
- 2 žlici masla
- 300 g borovnic
- 20 g sesekljanih pistacij
- sladkor v prahu za posip

Preprosti beljakovinski mafini so odlična izbira za zajtrk
Namesto da znova izberete enolične granoline tablice, začnite dan s krhkimi domačimi mafini, polnimi beljakovin in malo sladkorja.

Affogato: preprosta poletna kavna sladica, na katero prisegajo Italijani
Italijani že dolgo znajo združiti najboljše iz sveta kave in sladic. Ena najpreprostejših, a hkrati bolj zapeljivih kombinacij je 'affogato al caffè' – kepica sladoleda v vročem espressu.

Recept za najljubšo jed novega papeža
Prvi prah po izbiranju novega papeža se je že polegel, zdaj na plano prihajajo zanimivosti iz njegovega življenja. Kaj mu gre v slast? Lomo saltado.
Sestavine
- 8 jajc
- 2 žlici sladke smetane
- 40 g sladkorja
- 1 žlica moke
- 2 žlici masla
- 300 g borovnic
- 20 g sesekljanih pistacij
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Jajca stepemo in jim primešamo smetano, sladkor ter moko. V ponvi segrejemo žlico masla in spečemo za približno 1 centimeter debele omlete.
Omlete zvrnemo na krožnik, jih potresemo z borovnicami in zvijemo v zvitke.
Zvitke narežemo na kose in jih potresemo s pistacijami ter sladkorjem v prahu.