© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Omleta z borovnicami in pistacijami

Palačinki podobna jed iz stepenih jajc, v katera so navadno vmešani različni dodatki, je po imenu francoskega izvora.

Omleta z borovnicami in pistacijami

Palačinki podobna jed iz stepenih jajc, v katera so navadno vmešani različni dodatki, je po imenu francoskega izvora.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
omlete-z-borovnicami-in-pistacijami_558x620_acf_cropped-1

Francosko ime omelette pa izvira iz besede lemelle, kar pomeni lamela, tanka plošča. Je pa res, da omlete po navadi niso ravno tanke, ampak se bohotijo z bogatim nadevom. Tudi omleta je jed, ki jo lahko pripravimo z najrazličnejšimi dodatki ter na slani ali sladki način.

Pri nas je med omletami najbolj poznana pohorska. Gre za sladico veličastnega videza, ki si jo leta 1950 prvi zamislil kuhar Viljem Račič v Železničarskem domu na Pohorju. Nežno testo je nadeval z gozdnimi sadeži in smetano ter ga aromatiziral z mentolovim in vaniljevim likerjem.

Sestavine

  • 8 jajc
  • 2 žlici sladke smetane
  • 40 g sladkorja
  • 1 žlica moke
  • 2 žlici masla
  • 300 g borovnic
  • 20 g sesekljanih pistacij
  • sladkor v prahu za posip
sladkih5 profimedia-0385176269.jpg

Pavlova z rdečim ribezom

V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.