
Nadevana jajčka s pašteto iz piščančjih jeter
Pirhe, ki so po velikonočnem zajtrku ostali v košarici, lahko uporabite za ta fin prigrizek
Nadevana jajčka s pašteto iz piščančjih jeter
Pirhe, ki so po velikonočnem zajtrku ostali v košarici, lahko uporabite za ta fin prigrizek

Sestavine
- 6 jajc iz proste reje
- ½ žlice masla
- ½ žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke sesekljanega svežega timijana
- 1 majhen strok česna
- 1 šalotka
- 250 g piščančjih jetrc
- 1 žlica šerija
- 3 mlade čebulice
- dober ščep muškatnega oreška
- ščep kajenskega popra
- ½ žlice limonovega soka
- sol
- čips iz piščančje kože
Preberite tudi

Retro rezine za nostalgike
Odkrijte recepte za nostalgične sladke rezine, ki vas s prvim grižljajem popeljejo v brezskrbne čase otroštva. Privoščite si sladek spomin!

Kako pravilno očistiti lignje
Naučite se, kako enostavno in hitro očistiti lignje. Sledite našim preprostim korakom za sveže, okusne in popolno pripravljene lignje. Imamo tudi fine recepte!

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.
Sestavine
- 6 jajc iz proste reje
- ½ žlice masla
- ½ žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke sesekljanega svežega timijana
- 1 majhen strok česna
- 1 šalotka
- 250 g piščančjih jetrc
- 1 žlica šerija
- 3 mlade čebulice
- dober ščep muškatnega oreška
- ščep kajenskega popra
- ½ žlice limonovega soka
- sol
- čips iz piščančje kože
Postopek
Jajca položimo v veliko kozico in dolijemo toliko vode, da jih prekrije. Zavremo in pustimo, da narahlo vrejo 8 minut. Nato vodo odlijemo in jajca ohladimo v mrzli vodi. Olupimo jih, jih prerežemo na pol, odstranimo rumenjake in jih prihranimo za nadev.
V teflonski ponvi pri srednji do visoki temperaturi stopimo maslo z oljčnim oljem. Dodamo timijan, drobno sesekljana česen in šalotko ter krepak ščepec soli. Pražimo 4 minute oziroma dokler se šalotka in česen malce ne zmehčata in zadišita.
Jetrca skrbno očistimo. Pražimo jih po 2 minuti na vsaki strani, da porjavijo. Solimo, prilijemo šeri in kuhamo, dokler skoraj vsa tekočina ne povre, jetrca pa so kuhana, le v notranjosti še rahlo rožnata. Eno od čebulic sesekljamo, drugi dve narežemo na tanke kolobarčke, da bodo za okras. Vsebino ponve nato stresemo v multipraktik, dodamo sesekljano čebulico, rumenjake, začimbe in limonov sok ter zmeljemo v gladko pašteto.
Pašteto naložimo v vrečko za brizganje in z njo nadevamo beljake. Okrasimo s kolobarčki mladih čebulic in po želji z zapečeno piščančjo kožo.
Čips iz piščančje kože
Po želji jajca okrasimo še s čipsom iz piščančje kože. Pečico segrejemo na 200 °C. Kožo z 2 piščančjih prsi osušimo s papirnato brisačo in jo položimo na pekač, obložen z papirjem za peko. Posujemo jo z belim poprom, dimljeno mleto papriko in suhimi zelišči po okusu. Na vrh položimo še en list papirja za peko, nanj pa še en pekač, da obtežimo kožo. Pečemo 25 do 30 minut, da se zlato in hrustljavo zapeče.