
Janežev kolač
Janežev kolač

Sestavine
- 230 g mehkega masla
- 230 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica 1 limone
- ščepec soli
- 4 jajca
- 230 g moke
- 20 g janeža
- maslo in moka za model
- sladkor v prahu za posip
- podolgovat štirikoten model (12 × 30 cm)
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 230 g mehkega masla
- 230 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica 1 limone
- ščepec soli
- 4 jajca
- 230 g moke
- 20 g janeža
- maslo in moka za model
- sladkor v prahu za posip
- podolgovat štirikoten model (12 × 30 cm)
Postopek
Maslo penasto umešamo s sladkorjem v prahu, vaniljevim sladkorjem, limonovo lupinico in soljo. Postopoma vmešamo jajca, nato pa vgnetemo moko, ki smo jo pomešali z janežem. Maso napolnimo v podolgovat model (12 x 30 cm), ki smo ga namazali z maslom in pomokali.
Kolač pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 55 minut. Vzamemo ga iz pečice, zvrnemo na kuhinjsko mrežo in ohladimo. Preden kolač narežemo, ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Janežev kolač lahko tudi shranimo za dalj časa; zavijemo ga v folijo in zamrznemo.