
Figova klobasa z orehi
Lahko bi jo pripravili za Prešernov dan!
Figova klobasa z orehi
Lahko bi jo pripravili za Prešernov dan!

Sestavine
- 50 g popraženih celih mandljev
- 250 g suhih fig
- 50 g suhih marelic
- 50 g orehovih jedrc
- 1⁄2 žlice brendija
- 1⁄2 žlice bistrega medu
- ščepec mletih nageljnovih žbic

Retro preobrazba: nostalgična vrnitev sardin
V tujini so postale sardine v konzervi retro kulinarična atrakcija. Nekdaj so bile simbol skromnosti, danes pa kraljujejo na krožnikih kot hranljiv trendovski obrok.

Naj poletje ne mine brez osvežujoče granite
V vročih dneh, ko resno razmišljamo o selitvi v najbližjo zamrzovalno skrinjo, nam ne preostane drugega, kot da si privoščimo obilo osvežitve v obliki granite.

Čiščenje škampov: preprost postopek za popoln rezultat
Škamp je še eden v vrsti kulinaričnih biserov Jadranskega morja in prav to dejstvo je v zadnjih desetletjih povzročilo, da jih je vedno manj. Zato je še toliko bolj pomembno, da ga pripravimo pravilno in s spoštovanjem.
Sestavine
- 50 g popraženih celih mandljev
- 250 g suhih fig
- 50 g suhih marelic
- 50 g orehovih jedrc
- 1⁄2 žlice brendija
- 1⁄2 žlice bistrega medu
- ščepec mletih nageljnovih žbic
Postopek
Suhim figam odstranimo trde peclje in jih narežemo na koščke. Suhe marelice narežemo na koščke.
Mandlje v multipraktiku drobno zmeljemo toliko, da je večina drobno sesekljana, in preložimo v skledo. Nato v multipraktiku fige zmeljemo v lepljivo pasto, ki jo dodamo v skledo k mandljem. Dodamo preostale sestavine, dobro zmešamo in oblikujemo v klobaso. Nepokrito postavimo v hladilnik ali hladen prostor in pustimo, da se suši 1 teden.
Klobaso narežemo in postrežemo – lepo se prileže k različnim sirom – ali pa jo lično zavijemo v papir za peko in podarimo. Na hladnem se obdrži do 2 meseca.