
Polnozrnate testenine s pečeno bučo, šalotko, špinačo in albuminsko skuto
Polnozrnate testenine s pečeno bučo, šalotko, špinačo in albuminsko skuto

Polnozrnate testenine poljubne oblike združimo s pečeno bučo, šalotko, kremasto sirarsko skuto in špinačo za hranljivo vegetarijansko kosilo.
Sestavine
- 1 maslena buča (težka pribl. 800 g)
- 4 podolgovate šalotke
- 3 žlice oljčnega olja
- 300 g mlade špinače
- 1 strok česna
- 400 g polnozrnatih kratkih testenin
- 6 žlic albuminske skute
- 4 žajbljevi listi
- lupinica in sok 1 limone
- sol
- poper

Priljubljen italijanski liker je hit poletnih večerov
Limončelo ni le alkoholni napitek, temveč tudi simbol sredozemske lahkotnosti, gostoljubnosti in uživanja življenja.

Zakaj čiščenje s kisom in sodo bikarbono ne deluje, kot bi želeli
Alkoholni kis in soda bikarbona sta verjetno najbolj opevan par za čiščenje raznovrstnih površin. Pa resnično delujeta, kot bi želeli?

Na ta način bodo rebrca z žara vedno uspela
Rebrca veljajo za pravo kraljevsko jed z žara, a do popolnega okusa vodi le ena pot: počasno pečenje pri nizki temperaturi.
Sestavine
- 1 maslena buča (težka pribl. 800 g)
- 4 podolgovate šalotke
- 3 žlice oljčnega olja
- 300 g mlade špinače
- 1 strok česna
- 400 g polnozrnatih kratkih testenin
- 6 žlic albuminske skute
- 4 žajbljevi listi
- lupinica in sok 1 limone
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo olupimo in narežemo na kocke, šalotko po dolgem narežemo na četrtine (korenine pustimo). Oboje damo v velik pekač, pomešamo z 2 žlicama olja, solimo in popramo ter pečemo 40 minut, medtem enkrat premešamo.
Medtem v veliki količini osoljene vode skuhamo testenine po navodilih na embalaži in prihranimo nekaj žlic vode od kuhanja.
V ponvi segrejemo žlico olja in na njem nežno popražimo strt česen. Dodamo špinačo, posolimo in popražimo, da ovene in odvečna voda izpari. Preložimo jo v skledo z dvema tretjinama albuminske skute, drobno sesekljanim žajbljem, limonovim sokom in lupinico in ščepom sveže naribanega muškatnega oreščka, solimo, popramo in zmešamo.
Mešanico skute in špinače dodamo vročim odcejenim testeninam. Primešamo tudi večino pečene zelenjave. Razdelimo v skodele in na vrh dodamo preostalo skuto in zelenjavo.