
Sestavine
- 600 g češenj
- 1 dl rdečega vina
- 1 dl penine
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 1 vejica timijana
- 2 vaniljeva stroka
karamelizirani mandlji
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 75 g popraženih blanširanih mandljev
stepeni maskarpone
- 1 dl sladke smetane
- 100 g maskarponeja
- 2 žlici sladkorja v prahu

Jastog ali rarog? Tako ju ločite že na prvi pogled
Ste v ribarnici kupili jastoga? Ste prepričani, da ni v vaši vrečki rarog? Spoznajte glavne razlike med tema morskima dobrotama in skuhajte brodet z jastogom ali rarogom.

5 trikov za pristno gurmansko žar doživetje
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

Sveže in poceni: slastni divji jedilnik iz gozdov in travnikov
Si predstavljate, da bi namesto v trgovino pred kuhanjem kosila zavili v gozd? Potem bi na krožniku zares imeli čisto sveže, najbolj lokalne, ekološke in sezonske sestavine, kajne!
Sestavine
- 600 g češenj
- 1 dl rdečega vina
- 1 dl penine
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 1 vejica timijana
- 2 vaniljeva stroka
karamelizirani mandlji
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 75 g popraženih blanširanih mandljev
stepeni maskarpone
- 1 dl sladke smetane
- 100 g maskarponeja
- 2 žlici sladkorja v prahu
Postopek
Češnje izkoščičimo in razpolovimo. Vaniljeva stroka razpremo in postrgamo semena. Pripravimo tekočino za poširanje: vino, penino, cimetovo palčko, timijanovo vejico, razprta vaniljeva stroka in semena damo v veliko kozico. Segrejemo do nežnega vrenja, nato v tekočino vsujemo češnje. Kuhljamo 3 minute, nato odstavimo in pustimo, da se ohladijo. (To lahko naredimo do 2 dni vnaprej in shranimo v hladilnik.)
Za karamelizirane mandlje sladkor stresemo v kozico in dodamo 0,25 dl vode. Nežno segrevamo brez mešanja, dokler se sladkor ne stopi, nato kuhamo še toliko, da nastane zlat karamel. V kozico dodamo mandlje, zmešamo, da so enakomerno obdani s karamelom, nato jih pretresemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo, da se ohladijo. Ko se karamel strdi, ga nalomimo na koščke.
Medtem ko se češnje in mandlji ohlajajo, v skledi stepemo smetano, maskarpone in sladkor, da nastanejo čvrsti vršički, in postavimo na stran. Ko so češnje ohlajene, odstranimo vaniljeva stroka, cimetovo palčko in timijanovo vejico, nato jih naložimo v desertne skledice. Vsako porcijo obložimo z veliko porcijo maskarponeja in nekaj karameliziranimi mandlji.