
Sestavine
- 600 g češenj
- 1 dl rdečega vina
- 1 dl penine
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 1 vejica timijana
- 2 vaniljeva stroka
karamelizirani mandlji
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 75 g popraženih blanširanih mandljev
stepeni maskarpone
- 1 dl sladke smetane
- 100 g maskarponeja
- 2 žlici sladkorja v prahu

S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.

Kosilo v hipu: Omake za testenine, ki jih pripravite v 20 minutah
Medtem ko zavrete vodo in skuhate testenine, bo omaka že na mizi. Odkrijte devet hitrih receptov za slastno kosilo v 20 minutah.
Sestavine
- 600 g češenj
- 1 dl rdečega vina
- 1 dl penine
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 1 vejica timijana
- 2 vaniljeva stroka
karamelizirani mandlji
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 75 g popraženih blanširanih mandljev
stepeni maskarpone
- 1 dl sladke smetane
- 100 g maskarponeja
- 2 žlici sladkorja v prahu
Postopek
Češnje izkoščičimo in razpolovimo. Vaniljeva stroka razpremo in postrgamo semena. Pripravimo tekočino za poširanje: vino, penino, cimetovo palčko, timijanovo vejico, razprta vaniljeva stroka in semena damo v veliko kozico. Segrejemo do nežnega vrenja, nato v tekočino vsujemo češnje. Kuhljamo 3 minute, nato odstavimo in pustimo, da se ohladijo. (To lahko naredimo do 2 dni vnaprej in shranimo v hladilnik.)
Za karamelizirane mandlje sladkor stresemo v kozico in dodamo 0,25 dl vode. Nežno segrevamo brez mešanja, dokler se sladkor ne stopi, nato kuhamo še toliko, da nastane zlat karamel. V kozico dodamo mandlje, zmešamo, da so enakomerno obdani s karamelom, nato jih pretresemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo, da se ohladijo. Ko se karamel strdi, ga nalomimo na koščke.
Medtem ko se češnje in mandlji ohlajajo, v skledi stepemo smetano, maskarpone in sladkor, da nastanejo čvrsti vršički, in postavimo na stran. Ko so češnje ohlajene, odstranimo vaniljeva stroka, cimetovo palčko in timijanovo vejico, nato jih naložimo v desertne skledice. Vsako porcijo obložimo z veliko porcijo maskarponeja in nekaj karameliziranimi mandlji.