Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Fokača z zeliščnim oljem

Fokača z zeliščnim oljem

Čas priprave 1 h + fermeniranje in vzhajanje čez noč
Zahtevnost Zahtevno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

predtesto

  • 2 zavitka suhega kvasa
  • 300 g moke

zeliščno olje

  • 6–8 lovorovih listov
  • šopek rožmarina
  • šopek timijana
  • 5 dl ekstra deviškega oljčnega olja

testo

  • 200 g moke
  • 15 g drobne morske soli
  • 0,75 dl pripravljenega zeliščnega olja
  • ščep grobe morske soli
  • zelišča za posip (po želji)
  • zeliščno olje za gnetenje, premaz in ko postrežemo

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

predtesto

  • 2 zavitka suhega kvasa
  • 300 g moke

zeliščno olje

  • 6–8 lovorovih listov
  • šopek rožmarina
  • šopek timijana
  • 5 dl ekstra deviškega oljčnega olja

testo

  • 200 g moke
  • 15 g drobne morske soli
  • 0,75 dl pripravljenega zeliščnega olja
  • ščep grobe morske soli
  • zelišča za posip (po želji)
  • zeliščno olje za gnetenje, premaz in ko postrežemo

Postopek

1

Najprej pripravimo predtesto. V manjši skodelici zmešamo kvas z 1 dl mlačne vode in pustimo 5 minut, da se začnejo delati mehurčki. V dovolj veliko skledo stresemo moko, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvas. Dodamo še 2,5 dl mlačne vode in z roko živahno stepamo; testo je zelo mokro, vendar naj vas to ne skrbi, saj pozneje dodamo več moke. Testo postrgamo z robov sklede in s svojih rok, skledo pokrijemo s plastično folijo in damo za najmanj 12 ur oziroma kar čez noč v hladilnik, da testo fermentira.

2

Medtem pripravimo zeliščno olje. 2 ali 3 vejice timijana in nekaj listov rožmarina prihranimo, preostala zelišča pa stolčemo v tolkaču ali jih povaljamo z valjarjem, da se sprostijo arome. Zelišča prestavimo v veliko sterilizirano steklenico ali več steklenih kozarcev od ozimnice. V kozici rahlo segrejemo olje in ga previdno z lijakom vlijemo v steklenico (ali kozarce). Ohladimo, nato steklenico zapremo.

3

Predtesto vzamemo iz hladilnika eno uro pred pripravo fokače. Dodamo mu vse sestavine za testo (malo olja prihranimo) in zgnetemo v mehko, rahlo lepljivo testo. Dodamo prihranjeno olje in gnetemo še 5 minut, da dobimo gladko in prožno testo. Položimo ga v čisto in toplo skledo in pustimo, da vzhaja na dvojno količino; to traja približno 1 uro.

4

Pečico segrejemo na 220 °C. Vzhajano testo zvrnemo v globok, z oljem premazan pekač velikosti približno 20 x 30 cm in ga raztegnemo na velikost pekača, približno 2 cm debelo. Iz prihranjenih vejic timijana in rožmarina osmukamo lističe, jih rahlo zdrobimo in jih polovico potisnemo v testo. Testo pokrijemo s papirnatim prtičkom in pustimo, da spet vzhaja na dvojno debelino.

5

Po celotni površini vzhajanega testa s prsti naredimo jamice. Premažemo ga z malo zeliščnega olja in posujemo z grobo morsko soljo. V nizek pekač nalijemo vodo in ga damo na spodnjo polico v pečici. Na srednjo rešetko damo pekač s fokačo in pečemo 25 minut, da postane zlato rjave barve. Če opazimo, da fokača postaja preveč zapečena, temperaturo zmanjšamo na 200 °C. Pekač vzamemo iz pečice, posujemo s preostalimi rahlo zdrobljenimi lističi rožmarina in timijana ter po želji z dodatnimi zelišči in damo nazaj v pečico za 10 do 15 minut, da se fokača speče do konca. Pečeno ohladimo na kuhinjski rešetki. Narežemo jo na manjše kose in postrežemo z malo zeliščnega olja za pomakanje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.