
Toskanska fižolova juha
Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.
Toskanska fižolova juha
Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 1 velik korenček
- 7 dl jušne osnove
- 400 g belega fižola
- 400 g rjavega fižola
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 1 lovorov list
- 150 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 8 rezin pršuta ali slanine za jušni vložek
- oljčno olje, ko postrežemo

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 1 velik korenček
- 7 dl jušne osnove
- 400 g belega fižola
- 400 g rjavega fižola
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 1 lovorov list
- 150 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 8 rezin pršuta ali slanine za jušni vložek
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
Zeleno, čebulo in korenje nasekljamo. Fižol splaknemo in odcedimo, šunko pa narežemo na koščke.
Olje segrejemo v večji kozici, dodamo nasekljano zelenjavo, posolimo in popopramo. Na nizki temperaturi pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča, vendar ne spremeni barve. Dodamo jušno osnovo, fižol, rožmarin, timijan in lovorov list. Zavremo in na nizki temperaturi kuhamo 10 minut.
Odstranimo zelišča, nato s paličnim mešalnikom juho na hitro zmiksamo, da postane kremna, vendar še vedno vsebuje nekaj koščkov zelenjave. Vmešamo šunko in zavremo. Pršut ali slanino popečemo v ponvici. Juho postrežemo z rezinami slanine ali pršuta in z nekaj kapljicami oljčnega olja.