Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Toskanska fižolova juha

Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.

Toskanska fižolova juha

Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.

Čas priprave 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 steblo zelene
  • 1 čebula
  • 1 velik korenček
  • 7 dl jušne osnove
  • 400 g belega fižola
  • 400 g rjavega fižola
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 vejica timijana
  • 1 lovorov list
  • 150 g kuhane šunke
  • sol
  • poper
  • 8 rezin pršuta ali slanine za jušni vložek
  • oljčno olje, ko postrežemo

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 steblo zelene
  • 1 čebula
  • 1 velik korenček
  • 7 dl jušne osnove
  • 400 g belega fižola
  • 400 g rjavega fižola
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 vejica timijana
  • 1 lovorov list
  • 150 g kuhane šunke
  • sol
  • poper
  • 8 rezin pršuta ali slanine za jušni vložek
  • oljčno olje, ko postrežemo

Postopek

1

Zeleno, čebulo in korenje nasekljamo. Fižol splaknemo in odcedimo, šunko pa narežemo na koščke.

2

Olje segrejemo v večji kozici, dodamo nasekljano zelenjavo, posolimo in popopramo. Na nizki temperaturi pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča, vendar ne spremeni barve. Dodamo jušno osnovo, fižol, rožmarin, timijan in lovorov list. Zavremo in na nizki temperaturi kuhamo 10 minut.

3

Odstranimo zelišča, nato s paličnim mešalnikom juho na hitro zmiksamo, da postane kremna, vendar še vedno vsebuje nekaj koščkov zelenjave. Vmešamo šunko in zavremo. Pršut ali slanino popečemo v ponvici. Juho postrežemo z rezinami slanine ali pršuta in z nekaj kapljicami oljčnega olja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.