
Toskanska fižolova juha
Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.
Toskanska fižolova juha
Pričarajte si bogastvo okusov in barv Toskane na enem krožniku. Morda s kozarcem rdečega vina.

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 1 velik korenček
- 7 dl jušne osnove
- 400 g belega fižola
- 400 g rjavega fižola
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 1 lovorov list
- 150 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 8 rezin pršuta ali slanine za jušni vložek
- oljčno olje, ko postrežemo

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 1 velik korenček
- 7 dl jušne osnove
- 400 g belega fižola
- 400 g rjavega fižola
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 1 lovorov list
- 150 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 8 rezin pršuta ali slanine za jušni vložek
- oljčno olje, ko postrežemo
Postopek
Zeleno, čebulo in korenje nasekljamo. Fižol splaknemo in odcedimo, šunko pa narežemo na koščke.
Olje segrejemo v večji kozici, dodamo nasekljano zelenjavo, posolimo in popopramo. Na nizki temperaturi pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča, vendar ne spremeni barve. Dodamo jušno osnovo, fižol, rožmarin, timijan in lovorov list. Zavremo in na nizki temperaturi kuhamo 10 minut.
Odstranimo zelišča, nato s paličnim mešalnikom juho na hitro zmiksamo, da postane kremna, vendar še vedno vsebuje nekaj koščkov zelenjave. Vmešamo šunko in zavremo. Pršut ali slanino popečemo v ponvici. Juho postrežemo z rezinami slanine ali pršuta in z nekaj kapljicami oljčnega olja.