
Mini pite s pečenimi paradižnički in panceto
Mini pite so kot nalašč za piknike
Mini pite s pečenimi paradižnički in panceto
Mini pite so kot nalašč za piknike

Sestavine
testo
- 180 g moke in še malo za delovno površino
- 1⁄2 žličke soli
- 100 g hladnega masla
- 1 srednje velik rumenjak
nadev
- 400 g češnjevih paradižnikov na vejicah
- oljčno olje za pokapanje
- sol
- 90 g tankih rezin pancete
- 100 g sveže naribanega parmezana
- 3 jajca
- 5 rumenjakov (malo beljaka prihranimo za premaz, za preostalega glej nasvet)
- 2,5 dl sladke smetane
- majhen šopek bazilike
- črni poper
- 10 modelčkov za male pite (premera pribl. 7,5 cm)

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
testo
- 180 g moke in še malo za delovno površino
- 1⁄2 žličke soli
- 100 g hladnega masla
- 1 srednje velik rumenjak
nadev
- 400 g češnjevih paradižnikov na vejicah
- oljčno olje za pokapanje
- sol
- 90 g tankih rezin pancete
- 100 g sveže naribanega parmezana
- 3 jajca
- 5 rumenjakov (malo beljaka prihranimo za premaz, za preostalega glej nasvet)
- 2,5 dl sladke smetane
- majhen šopek bazilike
- črni poper
- 10 modelčkov za male pite (premera pribl. 7,5 cm)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Paradižničke damo v pekač, jih pokapamo z oljčnim oljem in posolimo. Pečemo jih 25 do 30 minut, da upadejo in potemnijo, nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo.
V ponvi brez dodane maščobe popečemo rezine pancete, da postanejo hrustljave in se zlato rjavo zapečejo. Preložimo jih na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem, in pustimo, da se ohladijo.
Medtem pripravimo testo. V multipraktiku na hitro pomešamo moko in sol, nato dodamo na kocke narezano maslo in mešamo, da nastane fina drobtinasta zmes. Mešalnik pustimo vključen in dodamo 2 do 3 žlice ledeno mrzle vode in rumenjak. Mešamo, da se oblikuje testo, a ga ne obdelujemo preveč. Testo vzamemo iz multipraktika, ga oblikujemo v kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik za najmanj 30 minut.
Spočito testo na rahlo pomokani delovni površini tanko razvaljamo (približno kot testo za lazanjo). S pomočjo krožnika, ki je malo večji od modelčkov, izrežemo kroge in z njimi obložimo modelčke. Testo vtisnemo v nažlebljen obod, odvečno testo naj visi čez rob – z valjarjem povaljamo prek robov modelčkov, da odrežemo odvečno testo. Obrezke razvaljamo. Ponavljamo, dokler ne obložimo vseh modelčkov, in jih postavimo v hladilnik za 30 minut, da se testo učvrsti.
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo v modelčkih obložimo s papirjem za peko in vanje vsujemo suh fižol, nato slepo pečemo 10 minut. Odstranimo fižol in papir ter pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da se testo čisto rahlo obarva. Takoj ko testo vzamemo iz pečice, ga po vsej površini premažemo z beljakom, s čimer ga »zapečatimo«, da ga nadev ne razmoči in ostane hrustljavo.
V modelčke razdelimo polovico naribanega parmezana, nanj nadrobimo hrustljavo panceto, obložimo s pečenimi paradižnički in posujemo s preostalim parmezanom.
V vrču zmešamo jajca in rumenjake, smetano in malo črnega popra. Dodamo drobno nasekljano baziliko in stepemo. V pečico postavimo velik plitev pekač, da se segreje, nato vodilo izvlečemo in na pekač postavimo modelčke s pitami. Vanje previdno nalijemo jajčno mešanico. Vodilo s pekačem potisnemo v pečico in pečemo 20 do 25 minut, da se pite zlato zapečejo in napihnejo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih shranimo v hladilnik, dokler jih ne bomo postregli. Pite lahko spečemo že dan prej.
Nasvet
Beljake, ki so nam ostali, lahko uporabimo za španske vetrce, makrone, pavlove, čokoladne pene, beljakove omlete …