
Paradižnikove pite s praženim česnom in kozjim sirom
Paradižnikove pite s praženim česnom in kozjim sirom

Sestavine
- 3 glavice česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 370 g maslenega listnatega testa
- 1 žlica medene dijonske gorčice (ali 2 žlički gorčice in malo medu)
- sol
- 350 g češnjevih paradižnikov
- 1 jajce
- 150 g kozjega sira
- pest listov bazilike
Preberite tudi

Je obarvan beljak pirhov užiten?
Preverimo, kdaj in zakaj je potrebno beljak obrezati in kakšnih pirhov raje ne uživajte.

Zamisli za nove jedi s trdo kuhanimi jajci
Vam je po veliki noči ostalo veliko pirhov? Odkrijte ideje za raznolika nadevana jajca, jajčne namaze in sestavljene solate.

Preproste velikonočne sladice
Odkrijte preproste recepte za sladice, ki jih lahko pripravite tudi na velikonočno nedeljo (ne glede na kuharsko znanje).
Sestavine
- 3 glavice česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 370 g maslenega listnatega testa
- 1 žlica medene dijonske gorčice (ali 2 žlički gorčice in malo medu)
- sol
- 350 g češnjevih paradižnikov
- 1 jajce
- 150 g kozjega sira
- pest listov bazilike
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Odrežemo vrhe pri glavicah česna in jih položimo na folijo. Pokapamo jih z žlico olja, začinimo in zavijemo. Pečemo jih 50 minut ali tako dolgo, da se zmehčajo, nato jih ohladimo – to lahko naredimo tudi en dan prej.
Z ostrim nožem razrežemo testo na štiri dele. Vsak del razvaljamo v 15 cm velike kroge, robove obrežemo (lahko si pomagamo s krožničkom). Kroge položimo na pekač, vanje zarežemo rob, širok 1 cm, in pazimo, da ne prerežemo testa. Sredino testa prebodemo z vilicami (roba ne prebadamo). Testo ohladimo.
Temperaturo v pečici zvišamo na 200 °C. Ko je česen dovolj hladen, ga iztisnemo iz lupinice v skledo. Dodamo gorčico, preostalo olje in sol ter z vilicami vse dobro pretlačimo. Z namazom premažemo testo, razen robov. Po premazu razporedimo razpolovljene paradižnike, prerezana stran paradižnikov naj gleda gor, in jih solimo.
Stepemo jajce in z njim premažemo robove. Po pitah nadrobimo kozji sir in pečemo 25–30 minut, da se testo zlato in hrustljavo zapeče, paradižniki pa se začenjajo sušiti. Pite odstranimo iz pekača in pustimo, da se ohladijo. Preden jih postrežemo, jih posujemo še z listi bazilike.