
Piščanec iz ponve v gobovi omaki
Piščanec iz ponve v gobovi omaki

Sestavine
- 3 žlice sončničnega olja
- 6 večjih piščančjih beder
- 7 dl piščančje jušne osnove
- 50 g masla
- 1 čebula
- 400 g očiščenih mešanih gozdnih gob
- 3 dl suhega belega vina
- 3 dl sladke smetane
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 3 žlice sončničnega olja
- 6 večjih piščančjih beder
- 7 dl piščančje jušne osnove
- 50 g masla
- 1 čebula
- 400 g očiščenih mešanih gozdnih gob
- 3 dl suhega belega vina
- 3 dl sladke smetane
- sol
- poper
Postopek
Piščančja bedra v sklepu razrežemo, da dobimo 6 stegen in 6 kračic. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi z neoprijemljivim dnom segrejemo olje in piščančja stegna pečemo na strani s kožo 8 do 10 minut, da se zlato rjavo obarvajo, nato jih preložimo v kozico, kjer jih bomo kuhali. Kračice pečemo na vsaki strani približno 5 minut in tudi njih preložimo v kozico.
V kozico dolijemo piščančjo jušno osnovo. Če je ni dovolj, da bi pokrila meso, dolijemo še malo vode. Zavremo, delno pokrijemo in kuhljamo na zelo nizki temperaturi 30 do 35 minut, da komaj vre.
Medtem ko se piščanec kuha, pobrišemo ostanek olja iz ponve in v njej segrejemo maslo. Dodamo čebulo in jo na nizki temperaturi pražimo približno 5 minut, da se zmehča, a se ne obarva. Temperaturo povečamo in dodamo gobe. Pražimo jih 3 minute, da začnejo dišati. Dolijemo vino, ogenj povišamo na najvišjo temperaturo in pustimo močno vreti 6 do 8 minut, da se tekočina pokuha na eno tretjino. Ugasnemo ogenj in počakamo, da se piščanec skuha.
Ko je piščanec kuhan, tekočino vlijemo v ponev s čebulo, gobami in vinom, ponovno zavremo in spet pokuhamo na eno tretjino tekočine, da dobimo gosto in sirupasto omako. Vanjo vlijemo sladko smetano, zavremo, solimo in popramo. V omako vstavimo piščančje kose in jih v 2 do 3 minutah segrejemo. Še nekaj minut jih pustimo v omaki, nato jed postrežemo.