Kaj boste skuhali danes?
Pečen piščanec s korenovkami ter omako z limono in makom
Pisana jed iz enega pekača
Pečen piščanec s korenovkami ter omako z limono in makom
Pisana jed iz enega pekača
Preprosta, a pisana jed iz enega pekača, ki jo povzdigne še živo oranžna omaka z aromo paprike in citrusov.
Sestavine
- 2 piščančji bedri
- oljčno olje
- 6 korenčkov
- 2 veliki rdeči pesi
omaka
- sol
- poper
- 1 šalotka
- 1 žlica makovih semen
- 1 žlička sladke paprike
- 2 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica medu
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
- 2 piščančji bedri
- oljčno olje
- 6 korenčkov
- 2 veliki rdeči pesi
omaka
- sol
- poper
- 1 šalotka
- 1 žlica makovih semen
- 1 žlička sladke paprike
- 2 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica medu
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca položimo na velik pekač, ga poškropimo z žličko olja in dobro posolimo. Pečemo ga 10 minut.
Medtem korenje narežemo na podolgovate kose, peso pa na krhlje. Zelenjavo zmešamo z dvema žličkama olja in solimo. Razporedimo jo okoli piščanca in vse skupaj pečemo še 40 minut.
Medtem pripravimo omako. V ponvi segrejemo žličko olja, dodamo nasekljano šalotko in makova semena ter pražimo 5 minut. Dodamo papriko, jušno osnovo, med, sok in lupino limone ter kuhljamo tako dolgo, da količina povre za polovico. Nato dodamo kislo smetano in začinimo, pustimo vreti 2 minuti in dodamo še polovico peteršilja. Medtem ko se piščanec še peče, naj bo omaka na toplem. Jed vzamemo iz pečice, posipamo s preostalim peteršiljem in postrežemo z omako.